Analistii Colliers International noteaza ca in tara noastra exista potential pentru “venituri constante pe termen lung si pentru cresterea valorii capitalului investit”, drept pentru care segmentul imobiliar ofera oportunitati de investitii, in special celor care se pot adapta la o lichiditate ceva mai redusa. Mai mult decat atat, specialistii Colliers International remarca ca in 2019, constructiile si tranzactiile imobiliare au avut o contributie de aproape un punct procentual la cresterea economica de 4% inregistrata de tara noastra.
In schimb, acestia atrag atentia ca reducerea ritmului de crestere economica in 2020 va influenta in cele din urma si evolutia pietei imobiliare, chiar si in conditiile in care performanta economica a Romaniei va fi mai buna decat in majoritatea tarilor membre ale blocului comunitar european. Totusi, in raportul intocmit de cei de la Colliers International se arata ca Romania va continua si in 2020 sa fie una dintre economiile europene cu potential de crestere ridicat, chiar daca ritmul va fi unul mai lent in comparatie cu anii precedenti.
Desi la prima vedere nu s-ar putea spune ca piata imobiliara din tara noastra are o mare legatura cu ceea ce se intampla pe plan extern in lume, specialistii Colliers International atrag atentia ca nu este deloc asa. Astfel, problemele de pe plan extern precum iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, noile politici economice si comerciale ale Statelor Unite, tensiunile geopolitice din ce in ce mai intense, incetinirea economiei Chinei sau incertitudinile din Zona Euro pot influenta in cele din urma si piata imobiliara locala din tara noastra.
Analistii Colliers International considera ca anul 2020 va fi cel mai bun an pentru investitiile imobiliare din tara noastra din perioada post-criza. In acest sens, specialistii din cadrul Colliers International dau ca exemple tranzactiile in valoare de peste 600 de milioane de euro cu proiecte de birouri care ar putea fi finalizate in perioada imediat urmatoare. Printre aceste tranzactii se remarca si cea in valoare de 300 de milioane de euro din portofoliul Nepi Rockcastle, tranzactie care a fost deja semnata pe finalul anului trecut.
Din punct de vedere al tendintelor de pe piata imobiliara locala din 2020, analistii din cadrul companiei Colliers International sustin ca se va remarca o consolidare a subsegmentelor de piata, incepand de la cladirile de birouri clasa A. Specialistii Colliers International estimeaza ca dezvoltatorii vor livra aproximativ 700.000 de metri patrati de spatii de birouri in anii 2020 - 2021, acestia reprezentand doar un sfert din stocul actual. De asemenea, in raportul despre care vorbim se arata ca in 2020 vor exista cel mai probabil cresteri si pe segmentul spatiilor industriale si logistice.
Chiar daca anul 2019 a adus cu sine un record pentru piata imobiliara locala din punct de vedere al numarului de unitati noi rezidentiale de pe piata, analistii Colliers International sustin ca este putin probabil ca acest trend sa se mentina si in 2020. Conform estimarilor acestora, spre sfarsitul anului curent se va putea remarca o incetinire a lucrarilor de constructie. Nu in ultimul rand, analistii Colliers mai vorbesc si despre o echilibrare a balantei migrarii, in contextul in care tot mai multi romani se gandesc sa revina acasa.
Citeste si: Atentie! A inceput sezonul gripei!
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si