10 predictii pentru piata imobiliara in 2018
predictii imobiliare 2018investitii imobiliare 2018
Piata imobiliara a fost in plina crestere in anul 2017. Ce va aduce 2018? Vor scadea preturile sau vor creste? Merita sa investesti intr-o afacere imobiliara? Iata top 10 predictii 2018 pentru piata imobiliara. In ce se merita sa investesti?
Specialistii in consultanta imobiliara sustin ca Romania are sanse sa depaseasca performantele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale si de Est, ceea ce inseamna ca anul 2018 va fi un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.
1. Romania este una dintre tarile dinamice din punct de vedere economic. Desi in 2017 PIB-ul a crescut cu aproximativ 7%, in anul 2018, PIB-ul a scadea spre 5% datorita reducerii stimulentelor fiscale, aceasta scadere va incetini pana la un nivel mai sustenabil, ceea ce inseamna ca tara noastra este una dintre cele mai dinamice economii europene.
2. Predictiile imobiliare sustin ca piata de investitii va avea parte de o evolutie fulminanta. Daca in 2017 volumul investitional a trecut usor peste pragul de 0,9 miliarde de euro si multe tranzactii au fost amanate pentru anul urmator, in 2018, volumul investitional va fi de peste 1 miliard de euro. Acest volum investitional este sustinut de randamente mai atractive decat in alte tari, de o performanta macroeconomica buna si de disponibilitatea bancilor de a oferi finantare.
3. Datorita migratiei atat externa dar si interna, unele orase se vor dezvolta foarte mult din punct de vedere imobiliar. Foarte multa lumea alege sa migreze in principalele orase din Romania, in Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi. Datorita migratiei marile companii vor extinde afacerile in afara Capitalei.
4. Se va dezvolta foarte mult segmentul industrial, astfel: in 2018 vor creste cererile din partea chiriasilor, iar numarul dezvoltatorilor imobiliari va creste si el in mod speculativ.
5. Din pacate, in Romania infastructura slaba va constitui in continuare o problema. Anul trecut au fost rezultate slabe ale absorbtiei fondurilor UE, iar analistii imobiliari nu cred ca anul acesta va exista o accelerare semnificativa in dezvoltarea infrastructurii.
6. In Bucuresti va exista o noua piata de birouri, de data aceasta concentrata pe livrarea de spatii de birouri mai mari in 2018, in zonele Centru-Vest, Piata Prese-Expozitiei.
7. In 2018 va exista o piata a fortei de munca un pic mai agitata si mai incordata. In momentul acesta exista un dezechilibru intre cerere si oferta pe piata fortei de munca. Desi exista o piata extrem de competitiva, avem prea putini absolventi cu un profil tehnic si prea mare cererea. Aceasta piata a muncii in timp poate limita abilitatiile companiilor de a migra si in alte orase.
8. Vor fi noi spatii de retail la nivel national. Zona de retail a ales sa investeasca in orasele cu o populatie sub 100-000-150.000 de locuitori, nu doar in orasele mari.
9.Din zona offline, retailul este si online, ceea ce poate parea o amenintare pentru centrele comerciale clasice. Dar, de fapt nu este deloc o amenintare. Romanii doresc sa vada un produs inainte de a-l achizitiona, ceea ce este un mare avantaj pentru mall-uri. Centrele comerciale in 2018 trebuie sa aiba mai multe spatii pentru petrecerea timpului liber, mai mult spatiu la food-court, dar si extinderea de servicii si nu in ultimul rand existenta in mediul online.
10. In 2018 va creste cererea pentru terenuri. Luand in considerarea cresterea salariilor si cresterea cererilor de a achizitiona o locuinta, proiectele rezidentiale vor fi principalele motoare ale cererii pentru terenuri si anul acesta. Practic, proiectele noi de birouri vor atrage si cerere de proiecte rezidentiale in zonele vecine.
Anul 2018 va fi unul bun pentru piata imobiliara. Suntem doar la inceputul anului si deja investitorii se gandesc unde sa construiasca. Poate fi un an bun imobiliar daca si bancile contribuie la asta.