Romania ocupa locul 11 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin, cu o productie de 6,8 milioane hectolitri.
Romania este depasita atat de liderul mondial Italia, cu o productie de 48,6 milioane hectolitri, cat si de Chile, ocupantul locului noua, cu o productie de 8,7 milioane hectolitri, precum si de Rusia, locul zece, cu o productie de 7,1 milioane hectolitri, potrivit raportului prezentat de directorul general al Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), Federico Castellucci.
Raportul a fost prezentat la cea de a saptea reuniune anuala a OIV de la Zagreb, informeaza un articol publicat pe portalul Internet hebdorivenord.com.
Incepe acum o afacere profitabila pe timp de criza.
Ai aici idei de afaceri de aplicat in 2010
In ceea ce priveste consumul mondial de vin, Romania se situeaza pe locul zece, cu 5,4 milioane hectolitri anual, pe primul loc fiind Franta cu 31,8 milioane hectolitri. La nivel mondial, consumul de vin se ridica la 254 milioane de hectolitri pe an.
Raportul mai arata ca, la finalul anilor 1980, la nivel mondial erau plantate 8,8 milioane hectare cu vita de vie, in timp ce in prezent s-a ajuns la 7,75 milioane hectare, tara care a suferit cel mai mare recul fiind Romania unde suprafata cultivata cu vita de vie s-a diminuat cu 50.000 de hectare.
In prezent, productia mondiala de vin se situeaza la aproximativ 269 milioane hectolitri pe an, in scadere fata de 305 milioane hectolitri pe an la finele anilor 1980.
In plus, daca in anul 1990 aproximativ 78 la suta din productia mondiala de vin provenea din Europa, in 2000 a scazut pana la 71,5 procente, iar in prezent a ajuns la 67 de procente. In schimb, cota vinurilor din Asia si Oceania a crescut de la 1,5 si respectiv 1,6 procente la 5,0 si respectiv 5,4 procente.
Chiar daca procentele par mici trebuie remarcat faptul ca in 20 de ani Oceania si Asia si-au triplat productia de vin.
Sursa: Agerpres
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212