Care a fost prima franciza din lume?
francizavanzarifrancize
Ca si in cazul vanzarilor directe, franciza a repezentat un mod inovativ de distributie a bunurilor si serviciilor, aceasta aparand o data cu noile tehnologii de la sfarsitul secolului 19. Cuvantul franciza vine din franceza si a insemnat la origine "a elibera din sclavie".
Isaac Merritt Singer, inventatorul masinii de cusut Singer a fost considerat creatorul francizei. Singer, un fost actor american transformat in inventator, a imprumutat 40 de dolari pentru a face unele imbunatatiri tehnice unui dispozitiv de cusut deja existent.
In 1851, Singer si-a patentat inventia, prima masina de cusut din lume. In timp ce dispozitivul a revolutionat industria textila si a confectiilor de peste tot, compania lui Singer a mers si mai departe, reinventand modalitatea prin care produlul era distribuit catre marele public.
De fapt, partenerul si avocatul lui Singer, Edward Clark, a fost cel care a proiectat un plan de contractare a distribuitorilor independenti din diverse locatii cu scopul de a vinde noua masina. Pana in 1856, Singer si Clark stabilisera relatii cu 14 magazine filiale, unde erau angajate tinere femei atractive care demonstrau calitatile noii masini de cusut. Pretul de vanzare al unei astfel de masini era de 100 de dolari – o suma imensa avand in vedere faptul ca in acea vreme marea majoritate a americanilor castigau in jur de 500 de dolari pe an.
Pentru a stimula vanzarea unui produs asa de scump, Singer si Clark au creat doua noi inovatii comerciale care au schimbat lumea afacerilor: prima de schimbare (daca returnai vechea ta masina de cusut primeai reducere 5 dolari la achizitionarea noii masini Singer) si comercializarea in rate (luai o masina acasa si plateai 5 dolari pe luna pana cand acopereai intergal valoarea masinii). Ambele metode de vanzare au revolutionat afacerile. In 1880, compania Singer a vandut peste 500.000 de masini.
Cand au introdus in 1889 primul model electric, vanzarile au atins cifra de 1 milion pe an – marea majoritate a masinilor fiind comercializate prin intermediul agentilor de vanzari si al comis-voiajorilor. Compania Singer a devenit prima corporatie multinationala si a creat un produs de marca, cunoscut in peste 150 de tari din intreaga lume.
La inceputul secolului 20 sistemul de distributie folosit de Singer si Clark a fost adoptat incet-incet si de producatorii de automobile si de bauturi racoritoare. Dealerii si magazinele de bauturi locale au cumparat licente pentru a reprezenta si distribui produsele in anumite teritorii.
Si alte domenii au inceput sa adopte aceasta metoda a francizei intre anii 1920 si 1930: companiile petroliere, farmaciile, lanturile de magazine alimentare, magazinele de piese auto si restaurantele. Pana in 1955, cand fostul distribuitor de masini pentru milkshake, Ray Krock, a inceput sa vanda franciza McDonalds, franciza devenise o metoda atragatoare si eficienta de a distribui o varietate larga de produse si servicii.
Franciza a schimbat complet aspectul afacerilor in intraga lume. Iar acum, in secolul 21, franciza este o afacere care valoreaza uimitoarea suma de 1 trilion de dolari numai in SUA. Exista peste 2.500 de francizori, aproape 600.000 de francize si noua milioane de angajati in industria francizei.
Autor: Coy Barefoot