Incepe a 8-a editie a Campionatului Mondial de fotbal feminin
A 8-a editie a Campionatului Mondial de fotbal feminin incepe vineri, 7 iunie. In prima partida se vor intalni echipele Frantei (tara gazda) si Coreei de Sud.
Prima editie a Campionatului Mondial de fotbal feminin a avut loc in China, in anul 1991, la initiativa presedintelui FIFA de la acea vreme, Joao Havelange.
La actuala editie vor lua startul 24 de echipe, iar campioana mondiala en titre este echipa Statelor Unite. In mod ciudat, desi la masculin Statele Unite nu conteaza in fotbalul international, echipa feminine a SUA a castigat 3 din cele 7 Campionate mondiale desfasurate pana acum, la editiile din 1991, 1999 si 2015.
Datorita cresterii sumelor pentru care au fost vandute drepturile de tranmitere TV a partidelor, la editia din acest an suma alocata de FIFA echipelor participante s-a dublat fata de editia anterioara.
Suma totala cu care FIFA va recompensa participantele la aceasta editie a Campionatului Mondial de fotbal feminin este de 26,6 milioane de euro, din care 3,5 milioane vor reveni campioanei mondiale si 2,3 milioane celeilalte finaliste.
Prima de participare (acordata echipelor care vor fi eliminate inca din primul tur) va fi de 667.000 euro.
In privinta recompenselor financiare acordate echipelor participante la turneul final se mentine inca un decalaj foarte mare fata de fotbalul masculin, fetele urmand sa incaseze o suma de 10 ori mai mica decat jucatorii/echipele care au participat la editia din 2018 a Cupei Mondiale, desfasurata la Moscova.
De altfel, componentele echipei de fotbal feminin a Statelor Unite (campioana mondiala en titre si castigatoare a trei finale de Campionat Mondial) au demarat o actiune in justitie impotriva Federatiei americane, pe care o acuza de discriminare sexista. De mentionat si faptul ca, desi fotbalistii americani se situeaza abia pe pozitia a 24-a la nivel mondial, ei sunt platiti cu mult mai bine decat fotbalistele, care sunt campioane mondiale.
In comparatie, in alte discipline sportive lucrurile s-au echilibrat din acest punct de vedere. De pilda, la turneul de tenis de la Roland Garros, aflat in desfasurare, premiile oferite de organizatori pentru baieti si pentru fete sunt egale.
Discriminarea financiara este prezenta, in fotbalul feminin, si la nivel de club. Astfel, echipa de fotbal feminin Olympique Lyon, care a castigat, recent, pentru a 4-a oara consecutiv Liga Campionilor (in fata fetelor de la FC Barcelona) are un buget anual de doar 7,5 milioane de euro.
Daca Messi incaseaza un salariu lunar de 8,3 milioane de euro (cel mai bine platit fotbalist din lume) si Cristiano Ronaldo primeste pe statul de plata 4,7 milioane de euro lunar (sumele sunt brute), salariul mediu lunar al unei fotbaliste din campionatul feminin al Frantei (tara gazda a editiei 2019 a Campionatului Mondial) este de doar 1.800 de euro.
Sursa foto: pexels.com