Din fotbal au mai ramas doar banii si circul
sportfotbalinvestitii
Dupa tot felul de scurgeri de informatii si documente care mai de care mai clasificate, o noua "fisura" a aparut, de data aceasta in lumea fotbalului. De fapt, in lumea din spatele fotbalului, unde singurul lucru care conteaza sunt banii. Circul se face la vedere, pe teren.
De la inceputul lunii noiembrie, o ancheta jurnalistica botezata Football Leaks zguduie lumea fotbalului si face dezvaluiri senzationale despre marile interese financiare care, ele singure, guverneaza cel mai popular joc sportiv de pe planeta.
70 de milioane de documente despre culisele si aranjamentele financiare din fotbalul international alimenteaza o ancheta efectuata de reteaua internationala de jurnalisti European Investigative Collaborations.
European Investigative Collaborations (EIC) este o retea transnationala, care se ocupa de investigatii jurnalistice, infiintata in anul 2015 si care a devenit operationala in anul 2016.
Membrii fondatori ai EIC sunt "Der Spiegel" (Germania), "El Mundo" (Spania), "Mediapart" si "Le Soir" (Franta), alaturi de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI).
In total, EIC a intrat in posesia a peste 70 de milioane de documente, care au fost furnizate de o sursa anonima ziarului german "Der Spiegel" si care au stat la baza investigatiei Football Leaks.
Aceasta este cea mai mare scurgere de informatii din istoria jurnalismului, mai mare decat suma scurgerilor de documente din deja celebrele dosare Panama Papers si Paradise Papers care contin dezvaluiri despre felul in care bogatii planetei isi ascund banii in diverse "paradisuri fiscale".
Documentele Football Leaks releva, din interior, felul in care functioneaza fotbalul european, unde rege este banul, care dicteaza comportamentul si deciziile cluburilor, ale jucatorilor si impresarilor.
Printre dezvaluirile Football Leaks sunt:
Intre anii 2013-2018, clubul francez Paris Saint-Germain (PSG), aflat in proprietatea Qatar Sports Investments, a folosit in evaluarea tinerilor jucatori pe care-i urmarea si criterii etnice, desi acest lucru este interzis expres de legislatia franceza.
Pus in fata evidentei, PSG a recunoscut ca au fost folosite formulare de evaluare ilegale, dar a dat vina exclusiv pe scouter-ii clubului.
Daca, atunci cand va incurajati echipa din tribuna, va bucurati cand jucatorii isi saluta si aplauda galeria, sa nu credeti ca o fac din te miri ce imbold launtric. Realitatea este cu totul alta, si cel mai bun exemplu este cel al lui Neymar da Silva Santos Junior, actuala vedeta a PSG, care l-a transferat de la Barcelona.
Conform Football Leaks, fotbalistul brazilian are prevazuta in contract o clauza conform careia primeste 375.000 euro pe luna daca isi saluta suporterii.
PSG nu a negat informatia, dar a precizat ca este vorba despre o fireasca prima "pentru etica" si ca toti jucatorii clubului sunt recompensati (citeste platiti) cand isi saluta suporterii inainte si dupa meci.
Tot PSG l-a transferat, in vara anului 2017, de la AS Monaco, pe atacantul Kylian Mbappe, pentru suma de 180 de milioane de euro. La semnarea acordului, ambele cluburi au declarat ca s-a negociat direct cu jucatorul si ca in tranzactie nu a fot implicat niciun impresar.
Football Leaks a demonstrat, cu documente, ca in transfer nu a fost implicat doar un impresar, ci doi, si ca acestia au obtinut, din tranzactie, frumoasa suma de 11 milioane de euro, in baza unor contracte antedatate.
Cum se stiu abonate la Liga Campionilor si chiar la castigarea acesteia, Bayern Munchen, Real Madrid, FC Barcelona si Juventus Torino (echipe care au castigat in total 25 de editii ale Ligii Campionilor) au santajat UEFA ca vor pune bazele unei competitii private, reunind cele mai bune cluburi din Europa, daca forul international nu pluseaza cu banii. UEFA a cedat si a suplimentat bugetul Ligii Campionilor cu 150 de milioane de euro pe editie.
Football Leaks a mai dezvaluit si faptul ca UEFA a descoperit finantari frauduloase ale unor echipe de fotbal in valoare de 6 miliarde de euro. Este vorba, in principal, de echipele PSG (din nou!), Manchester City, AS Monaco si Zenith Sankt-Petersburg, echipa preferata a lui Vladimir Putin.
Dar, cum "banii nu au miros" iar "balonul e rotund", the show will go on…
Citeste si:
Raiffeisen Bank, profit net de 718 milioane de lei, in crestere cu 91%
Sursa foto: pexels. com