Romania nu indeplineste criteriile pentru a trece la euro
aderare eurozona eurocriterii aderare euroraport bce
Raportul de convergenta al Bancii Centrale Europene (BCE) arata ca Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia si Suedia aspirante la aderarea la euro nu indeplinesc toate criteriile economice si juridice necesare.
BCE a calculat, pe parcursul perioadei cuprinse intre aprilie 2011 si martie 2012, o valoare de referinta utilizata pentru criteriul stabilitatii preturilor de 3,1%.
Valoarea a fost obtinuta prin adaugarea a 1,5% la media aritmetica neponderata a ratei inflatiei pe parcursul celor 12 luni, in Suedia (1,3%), Irlanda (1,4%) si Slovenia (2,1%).
Cu exceptia Suediei, Romania si celelalte state candidate constituie obiectul unei decizii a Consiliului UE privind existenta unui deficit excesiv.
Anul trecut, Bulgaria, Suedia si Ungaria inregistrau o pondere a deficitului bugetar in PIB in concordanta cu valoarea de referinta, in timp ce pentru celelalte state, ponderea deficitului in PIB a depasit 3%.
Pentru anul 2012, Comisia Europeana preconizeaza mentinerea ponderii deficitului bugetar in PIB peste nivelul de referinta de 3% numai in Lituania (3,2%).
Raportul BCE mai arata ca, anul trecut, Romania, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia si Suedia au inregistrat o pondere a datoriei publice inferioara valorii de referinta de 60% din PIB, evolutie care se estimeaza ca va continua si in 2012.
In ultimele 12 luni, Bulgaria, Republica Ceha, Letonia, Lituania, Polonia si Suedia au inregistrat rate ale dobanzilor pe termen lung egale sau inferioare valorii de referinta de 5,8% aferente criteriului de convergenta privind ratele dobanzilor.
In schimb, in Romania si Ungaria, randamentele obligatiunilor guvernamentale au depasit aceasta valoare.
De asemenea, potrivit BCE, cadrul juridic nu este pe deplin compatibil cu toate cerintele privind adoptarea euro prevazute in Tratate si in statutul Sistemului European al Bancilor Centrale si al BCE in niciuna dintre cele opt tari analizate.
In toate aceste state, se mentin incompatibilitati cu privire la independenta bancii centrale. Acestea se refera, in special, la independenta institutionala, personala si financiara a bancilor centrale.
In plus, in toate tarile analizate, cu exceptia Lituaniei, exista incompatibilitati cu privire la interdictia de finantare monetara, precum si la integrarea juridica a bancilor centrale respective in Eurosistem.