Isabela Iacob, KRUK International: Nu poti merge la un colector de creante sa-i ceri sa-ti preia creditul
isabela iacobkruk internationalcrediterecuperare creantedatorii
Este deseori mai avantajos sa ajungi sa platesti ratele la creditul restant la o firma de recuperare a creantelor decat la banca. Scapi de telefoanele si scrisorile agasante primite de cateva ori pe saptamana, iar rata lunara este mai mica. Insa trebuie sa ai norocul ca dosarul tau sa fie vandut de banca si sa nimeresti la o companie de recuperare profesionista. Exista in piata si firme care lucreaza dupa vechile practici, bazate pe intimidarea datornicilor.
Isabela Isac, directorul general al
KRUK International, una din cele mai importante firme de management al creantelor din Romania, spune ca un datornic sau restantier la banca nu poate suna la call centerul companiei pe care o conduce pentru a-i cere ca aceasta sa-i preia creditul si sa-i administreze datoria in locul bancii. "Noi cumparam portofolii de credite la licitatiile organizate de banci sau le administram pe cele externalizate catre noi de catre creditori", a declarat, pentru
Manager.ro, Iacob. KRUK nu ofera nici servicii de consultanta directa prin call centerul sau. Insa compania a lansat, pe propriile cheltuieli, un site,
Datoriamea.ro, pe care datornicii si restantierii pot afla mai multe informatii despre plata creantelor.
De ce este mai avantajos la firma de recuperare de creante
Sa luam un exemplu concret prezentat de KRUK International. Daca o persoana castiga 1.000 de lei, in urma scaderii salariului, si are rata de 800 de lei pe luna la banca, la KRUK International poate negocia sa plateasca doar 300 de lei pe luna, potrivit Isabelei Iacob.
In 2011, compania a semnat 36.912 angajemente de plata cu datornicii din Romania, fata de 11.500 in 2010. Debitorii din Muntenia au semnat cele mai multe angajamente - 13.385. Dobrogea si Oltenia sunt regiunile cele mai putin reprezentate, cu 1.947, respectiv 3.411 angajamente semnate in 2011.
Rata medie negociata de catre debitorii KRUK International pentru angajamentele de plata semnate in 2011 este de
296 de lei. Cea mai mica rata medie a fost negociata de catre debitorii din Transilvania - 289 de lei. Dobrogea este regiunea cu rata medie cea mai mare - 341 de lei.
"Noi intelegem rolul nostru ca fiind acela de a-i ajuta pe oameni sa-si plateasca datoriile. In aceeasi masura, noi ajutam debitorii sa-si plateasca obligatiile, dar si creditorii sa-si recupereze sumele ce li se datoreaza. Este exact ceea ce am facut cu succes din anul 2008, cand am inceput sa oferim celui mai important client al nostru, persoana cu datorii, solutia angajamentului de plata in rate", spune Iacob.