Educatie financiara: Gandurile care ma ajuta sa imi gestionez banii in mod inteligent si sa economisesc mai mult...
educatie financiaragestiune financiarabanimodestierisipa de bani
In tineretea ei, mama traia cu covrigi si sana zile la rand pana ii trimitea bunica zacusca si cas bine invechit, ca sa tina cat mai mult. Taia cate o felie de cas in fiecare zi. Manca covrigi cand avea bani. In restul zilelor manca paine. Venise sa studieze in Bucuresti si a zis ca o face cu orice pret. La varsta de 27 de ani cantarea 42 de kilograme.
Bunica din partea tatalui meu avea o singura rochie si un pulover cand a venit in Bucuresti. A muncit la fabrica, cot la cot cu ceilalti muncitori care in pauza isi mancau pachetul. Manca ceapa cu paine 3 zile pe saptamana. In celalalte nu stia nimeni ce manca. Nici nu ii pasa nimanui. Era o simpla muncitoare.
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit pe toate si deja ne sticlesc ochii la altele.
Avem telefoane inteligente care ne-au furat timpul, energia si veselia. In loc sa ne uitam la copiii nostri, butonam in mod frenetic. Cautam oferte la telefoane si mai inteligente.
Avem mai multa mancare decat ne trebuie. Avem burta si uneori facem indigestie fiindca mancam mai mult decat trebuie. Suntem pofticiosi... Asta nu este o scuza. Este risipa de mancare si ne afecteaza sanatatea.
Avem haine care costa prea mult. Cine a zis ca sacourile trebuie sa coste 300 de lei si ca o pereche de ghete trebuie sa coste 450 de lei ca sa fie bune?
Cine a zis ca nu poti veni la petrecerea de final de an a firmei decat daca ti-ai cumparat un costum elegant? Am vazut barbati genial imbracati desi purtau blugi, tricou si un sacou modest.
Cine a zis ca nu se cade sa iti aduci caserola de mancare de acasa si ca un corporatist trebuie sa iasa la restaurant zilnic. De unde atatia bani? De unde aceasta risipa? De cand ni s-a facut greu sa ne gatim pranzul de cu o seara in urma?
Evident ca nu avem timp sa ne preparam mancarea daca am stat 3 ore la televizor. Practic e imposibil.
Avem destul. Trebuie sa ne dam seama la ce cheltuieli putem cu usurinta sa renuntam. Sa ne calibram cheltuielile in functie de ce posibilitati avem. Sa nu uitam sa fim modesti, macar din cand in cand. Sa nu uitam ca nu haina il face pe om. Nici telefonul nu spune despre tine mai mult decat imi pot spune actiunile tale. Costumul de pe tine conteaza si el la fel de putin. Conteaza caracterul tau.
Nu intram in parteneriate cu masinile partenerilor nostri de afaceri. Nici nu ne casatorim cu casele barbatilor nostri. Nu o sa imbatranim cu ceasurile lor de aur. Nici ei nu le vor lua cu ei pe cealalta lume. Imbatranim langa oameni. Iubim oameni. Muncim cu oameni. Sa speram ca sunt de calitate, ca sunt oameni de cuvant, ca au coloana vertebrala. Costumul nu conteaza niciodata. Haina nu il face pe om.
Una peste alta, sunt o mie de ganduri pe care le vizualizez cand iau o decizie de a economisi si saptamana aceasta cateva zeci de lei. Ce ganduri te ajuta pe tine sa economisesti? Pune-le pe hartie. Lasa-le sa te inspire si sa te ajute sa iti gestionezi banii mai eficient. Sa spuna cine esti tu cu adevarat.
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR