Zi neagra pentru romanii datori la banci: ROBOR a sarit de pragul psihologic de 5%
dobanzicrediteroborirccbanciimprumuturi
Noua saptamana incepe in termeni duri pentru romanii care au in derulare contracte de credite cu bancile si care nu au accesat imprumuturi cu dobanda fixa. ROBOR isi continua traseul ascendent si sare, inca de luni, de pragul psihologic de 5%.
Conform datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei, Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei a crescut la 5,01%, de la 4,95%, nivelul din sedinta precedenta.
Cresteri semnificative se inregistreaza si pentru Indicele
ROBOR la 6 luni. Acesta tocmai a urcat la 5,13%, de la 5,04%.
IRCC, indicele utilizat pentru creditele romanilor accesate dupa luna mai a anului 2019 se situeaza la 1,86%. Amintim faptul ca ROBOR este utilizat in calculul dobanzilor pentru creditele contractate inainte de luna mai a anului 2019. Dupa acel moment, cine s-a imprumutat la banci depinde de valoarea IRCC, reglementat de OUG 19/2019. IRCC este calculat in functie de dobanda medie la care se imprumuta bancile intre ele si este aplicat cu o intarziere de un trimestru fata de perioada de referinta. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetica a cotatiilor folosite de zece banci selectate de Banca Nationala.
Te-ar putea interesa si: Independenta financiara pana la 35 de ani: top 3 pasi OBLIGATORII
Dobanzile vor continua sa creasca. Banii se vor scumpi si mai mult
Previziunile analistilor indicau, inca de la inceputul anului, o scumpire accelerata a dobanzilor la credite, pe fondul puternic inflationist. Acum, acestia se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei sa intervina din nou pe piata monetara, cu inca o majorare a dobanzii pe politica monetara, care va aduce cresteri la dobanzile practicate de bancile comerciale.
Ultima data, BNR a intervenit asupra dobanzii cheie pe 5 aprilie. Iata ce a hotarat Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, la acea data:
-
majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3 la suta pe an, de la 2,50 la suta pe an, incepand cu data de 6 aprilie 2022;
-
majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la suta pe an, de la 3,50 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 2 la suta, de la 1,50 la suta pe an, incepand cu data de 6 aprilie 2022;
-
pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara;
-
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Dat fiind faptul ca sunt asteptate noi scumpiri ale dobanzilor, analistii economici recomanda romanilor care deja sunt imprumutati la banci sa opteze, acolo unde e posibil, pentru trecerea la dobanda fixa. Daca au intentia de a contracta imprumuturi de acum incolo, recomandarea este, de asemenea, sa se acceseze, de la bun inceput, dobanda fixa, pentru o perioada cat mai extinsa de timp. Astfel, va exista predictibilitate asupra costului lunar al ratelor si se vor evita fluctuatiile de cost date de incertitudinile de pe piata.
Te-ar putea interesa si: Top 3 greseli care ITI SABOTEAZA idependenta financiara: iata de ce nu ai bani, cand ai mai mare nevoie de ei