Zeci de mii de romani, ingropati pana la gat de CREDITELE in EURO. Cand scapa de dobanzile mari, anunt de la varful UE
credite in euroimprumuturi in eurodobanzi credite euro
Numerosi romani s-au imprumutat in euro, sfidand sfaturile consultantilor financiari care nu recomanda sa accesezei credite in alta moneda decat cea in care esti platit. Dobanzile au explodat si aici in ultimul an, dar se intrezareste luminita de la capatul tunelului.
Nu e recomandabil sa iei credite in euro, daca tu-ti castigi salariul in lei, din simplul motiv ca te expui riscului presupus de fluctuatiile cursului valutar. Pe langa dobanzile ce pot creste, daca vorbim despre un credit cu dobanda variabila, e foarte posibil sa fii nevoit sa platesti mai multi bani si din cauza devalorizarii leului in fata monedei unice europene.
Referitor la dobanzi, sefa Bancii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a transmis un mesaj ferm pentru toti europenii care sunt imprumutati la banci: dobanzile vor scadea doar cand inflatia va fi sub control, cel mai probabil sub pragul de 2%. Din pacate, acest moment e destul de departe, ceea ce inseamna ca debitorii trebuie sa se obisnuiasca sa traiasca cu presiunea dobanzilor mari la creditele pe care le-au luat in ultimii ani.
Dobanzile la creditele in euro vor fi reduse doar cand inflatia in zona euro va fi sub 2%
Cele mai noi date de la Eurostat arata ca inflatia anuala in zona euro a accelerat usor in luna decembrie, pana la 2,9%, de la 2,4%.
"Nu pot sa va ofer o data concreta la care vor fi reduse dobanzile. Dar pot sa va spun ca daca vom castiga lupta cu inflatia, adica vom avea certitudinea ca inflatia va fi mai mica de 2%, atunci dobanzile vor incepe sa fie reduse", a spus Christine Lagarde intr-un interviu acordat postului de televiziune France 2.
"Cred ca am trecut de cea mai dificila perioada, exceptand cazul in care ne vom confrunta cu un nou soc major. Asta nu inseamna ca vom avea un declin lin", a spus Lagarde, care a mentionat in special salariile. "Salariile, in termeni de negocieri si acorduri colective, sunt pe cale sa fie majorate peste cifrele de inflatie pe care le avem. Suntem intr-o faza de ajungere din urma care se va intinde pe parcursul a doi-trei ani", a mai adaugat sefa Bancii Centrale Europene (BCE).
Foto: freepik.com