Zece state ale UE vor taxa tranzactiile financiare
taxa tranzactii financiaretaxa tobintranzactii bancareincasari ue
Comisia Europeana (CE) a aprobat, astazi, instituirea taxei pe tranzactiile financiare (TTF) in Austria, Belgia, Franta, Germania, Portugalia, Slovenia, Grecia, Italia, Spania si Slovacia.
Cu toate ca si Estonia era dispusa sa participe la cooperarea consolidata, CE nu a primit inca o scrisoare din partea guvernului estonian.
Cooperarea consolidata, prevazuta de Tratatul privind functionarea UE, permite unui numar de cel putin o treime dintre statele membre UE sa actioneze concertat intr-un domeniu care nu este de competenta comunitara, relateaza Agerpres.
CE a constatat ca sunt intrunite toate conditiile legale pentru a autoriza cele zece state sa mearga inaintea celorlalte in aceasta initiativa si a confirmat ca functionare pietei europene unice nu va fi afectata de noua taxa, numita si "taxa Tobin", dupa numele economistului american James Tobin, care a propus-o prima data, in 1971.
Mai ramane ca toate cele 27 de state sa-si dea acordul prin majoritate calificata, desi aceasta taxa va fi aplicata numai in cele zece tari.
Dupa aceea, comisarul european insarcinat cu fiscalitatea, Algirdas Semeta, va face propuneri detaliate cu privire la nivelul taxei, pe baza sugestiilor formulate de CE anul trecut, la care s-au opus Marea Britanie, Suedia si Polonia, ingrijorate de posibila migrare a capitalurilor catre alte piete financiare din afara Europei.
Anul trecut, CE a propus taxarea tuturor tranzactiilor intre banci, burse, societati de investitii, societati de asigurare, fonduri speculative.
Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar urma sa fie taxate cu 0,1%, iar contractele derivate cu 0,01%.
Taxele vor fi aplicate cand cel putin una dintre institutiile financiare implicate in tranzactie se afla intr-una din tarile care a adoptat aceasta initiativa.
CE estimeaza ca, daca toate cele 27 de state ale UE ar percepe aceasta taxa, incasarile anuale s-ar cifra la circa 57 de miliarde de euro.