Yuanul digital sau strategia Chinei de a da lovitura secolului pe piata monetara
yuan digitalcriptomonedebitcoinmonede virtuale
Banca Populara Chineza ( PBOC) a dezvoltat Yuanul digital, asa-numita moneda digitala a bancii centrale, care isi propune sa inlocuiasca o parte din numerarul aflat in circulatie. A doua mare economie a lumii lucreaza la acest proiect inca din 2014, iar Yuanul digital se anunta a fi lovitura secolului 21 pe care China o va da pietei monetare globale.
De ce introduce China aceasta moneda digitala proprie?
Fan Yifei, adjunctul guvernatorului PBOC, a declarat anul trecut ca exista "o nevoie urgenta de digitalizare a numerarului si a monedei", deoarece producerea si stocarea acestora in prezent este costisitoare.
Totusi, explicatia ar putea avea si o nuanta ceva mai sensibila: Bancile centrale, inclusiv Banca Populara Chineza (PBOC), sunt ingrijorate de criptomonedele precum bitcoin sau de proiectele private precum si proiectul Facebook de moneda digitala Libra, numita acum Diem, care castiga o popularitate tot mai accentuata, restrictionand controlul bancii centrale asupra fluxurilor de fonduri.
Pe principiu "daca nu iti poti invinge dusmanul, alatura-te lui", China si-a propus sa isi construiasca propria criptomoneda, Yuanul digital, denumit de chinezi "DCEP".
De asemenea, o alta explicatie ar putea fi cresterea concurentei in spatiul de plati si reducerea riscului sistemic. Arena de plati digitale din China este dominata de Alipay, care este condusa de Ant Group, afiliata cu Alibaba , precum si de WeChat Pay, administrat de gigantul internet Tencent .
"Sistemul existent este detinut de companii private. In cazul in care plata Alipay sau WeChat intra in faliment, ceea ce este extrem de putin probabil, creeaza un risc sistematic ”, a declarat Linghao Bao, analist la Trivium China, pentru CNBC.
Nu in ultimul rand, un yuan digital ar putea ajuta la stabilitatea financiara printr-un sistem de "anonimat controlabil". Aici platile ar fi anonime intr-o oarecare masura, dar instrumentele de analiza a datelor ar putea ajuta banca centrala sa prinda activitati ilegale.
Pe masura ce China se integreaza mai strans cu partenerii comerciali in curs de dezvoltare, va incerca sa impuna lumii noi standarde tehnologice, inclusiv cele pentru banii digitali, pentru a depasi regulile economice ale ordinii globale conduse de SUA.
"Yuanul digital ar fi una dintre cele mai agresive consolidari de putere economica pe care lumea le-a vazut in secolul 21"
Analistii Forbes pun, insa, punctul pe alt aspect, asupra caruia merita sa ne indreptam atentia. Ei sustin ca "Yuanul digital ar fi una dintre cele mai agresive consolidari de putere economica pe care lumea le-a vazut in secolul 21". Explicatia ar fi aceea ca mai mult de 1,3 miliarde de persoane vor fi probabil private de capacitatea de a utiliza numerar fizic pentru a-si pastra viata privata, in timp ce vor trebui sa isi ancoreze mijloacele de trai economice la o aplicatie controlata de guvern, cu noi reguli incompatibile cu folosirea de numerar.
Se asteapta ca noul registru digital sa fie legat 1: 1 de RMB-ul existent, controlat de Banca Populara Chineza - care la randul sau este controlat de bratul politic al Partidului Comunist Chinez (Consiliul de Stat).
Astfel, yuanul digital face parte din obiectivul foarte dorit al Chinei de a internationaliza RMB in diferite tari . Pe masura ce in tarile in curs de dezvoltare apar mai multe crize cauzate de dolari, este posibil ca RMB sa apara ca alternativa si sa concureze cu dolarii. Sistemul de plati interbancare din China, cu o incercare de a monta o alternativa la SWIFT dominat de SUA, va fi intarit doar de taxele mai mici de tranzactie si timpii de decontare promisi de un DCEP digital.
China testeaza deja sistemul, in conditiile in care detine o piata foarte avansata in privinta platilor electronice
Testele din lumea reala sunt deja in desfasurare, in marile orase chineze, de la Shenzhen la Chengdu, si se pare ca dau rezultate, in contextul in care piata chineza este deja foarte avansata in ceea ce priveste platile fara numerar. Conform CGTN, o publicatie a presei de stat chineze, 83% din platile in China au fost efectuate prin dispozitive mobile, in timp ce doar 17% au fost efectuate cu numerar in 2018. Prin urmare, Yuanul digital ar fi o modalitate de a accelera acest proces.
In acest moment, a inceput cu plata salariilor angajatilor guvernamentali si a facturilor de utilitati in Yuani digitali.
Provocarea imediata cu care se confrunta China este cea a tranzitiei. Guvernul a inceput sa stimuleze oamenii sa foloseasca gratuit Yuanul digital, dar aceasta este doar faza initiala de marketing. Insa cum va trece societatea de la plata in numerar la jetoanele digitale? A doua mare provocare va fi sa se asigure ca moneda digitala poate functiona la nivel global.
Cum functioneaza platile cu Yuanul digital?
Din perspectiva utilizatorului, Yuanul digital seamana mai degraba cu metodele de plata digitale comerciale existente in China, precum Alipay si We Chat Pay: utilizatorii descarca portofele digitale in care isi pot stoca fondurile si care genereaza un cod QR ce poate fi scanat de terminalele de plata din magazine .
Spre deosebire de Alipay si WeChat Pay, utilizatorii de Yuani digitali nu vor avea nevoie de conturi bancare. Potrivit lui Mu Changchun , reprezentant al PBOC care se ocupa de dezvoltarea DCEP, portofelele digitale vor permite plati tactile in care tranzactiile pot avea loc chiar si fara internet.
Cu toate acestea, sistemul este mai complicat de atat. Yuanul digital este conceput pentru a inlocui numerarul aflat in circulatie, cum ar fi monedele si bancnotele, nu banii depusi pe termen lung in conturile bancare.
Atat distribuitorii de banci comerciale, cat si banca centrala vor pastra bazele de date care urmaresc fluxurile de Yuani digitali de la utilizator la utilizator, lucru pe care nu il pot face la fel de eficient cu monedele sau bancnotele.
"Spre deosebire de banii electronici si criptomonedele existente, un CBDC reprezinta o creanta directa asupra unei banci centrale, mai degraba decat o datorie asupra unei institutii financiare private", explica PBOC.
"In cele din urma numerarul va fi inlocuit cu ceva in format digital"
Utilizarea numerarului este in scadere. In cele din urma, numerarul va fi inlocuit cu ceva in format digital. Acesta este unul dintre factorii importanti care stau la baza acestui lucru", a declarat pentru CNBC Yan Xiao, liderul proiectului pentru comertul digital, la Forumul Economic Mondial.
Ce urmeaza?
Strategia Chinei pentru Yuanul digital ar putea avea cel mai mare potential de impact asupra economiei globale, avand in vedere ambitia guvernului de a internationaliza moneda sa.
Utilizarea pe scara larga a Yuanului digital ar oferi factorilor de decizie politica chinezi o mai mare vizibilitate asupra modului in care circula fluxul de bani in jurul economiei Chinei.
Acest lucru i-ar ajuta sa urmareasca orice flux ilicit de fonduri, cum ar fi spalarea banilor sau finantarea terorismului, si le-ar permite, de asemenea, sa experimenteze prin directionarea interventiilor de politica monetara asupra anumitor clase economice, regiuni sau alte grupuri.
Ar putea si exista situatii -extreme, ce-i drept - in care Yuanul digital controlat de Banca Populara Chineza (PBOC), sa permita rate negative la dobanzile pentru numerar.
Nu in ultimul rand, e de asteptat ca moneda digitala sa impinga de la spate economia chineza care ar putea devansa SUA chiar mai devreme decat se prognozase anterior, in 2028.
Yuanul naste ingrijorari in SUA
Dezvoltarea rapida de catre China a monedei sale digitale suverane, genereaza ingrijorari in SUA, legate de faptul ca ar putea ramane in urma in cursa pentru inovarea tehnologiei financiare, sunt de parere analistii.
Si potentialul de succes al Yuanului ar putea insemna nu numai o reprezentare superioara a banilor bancii centrale pentru a consolida economia interna a Chinei, dar ar putea creste si concurenta valutara internationala care ar putea ameninta dominanta dolarului american.
Rezerva Federala SUA si Trezoreria "se ingrijoreaza de faptul ca autoritatile chineze creeaza o moneda digitala si vor inlocui dolarul SUA ca moneda de rezerva globala", a declarat Nouriel Roubini, profesor de economie la Stern al Universitatii din New York, Scoala de afaceri.
Dolarul SUA reprezinta in prezent 60 la suta din rezervele valutare globale, cu mult peste 4 la suta din yuani, potrivit Fondului Monetar International. Cota dolarului american ca moneda de plati globale s-a situat, de asemenea, la 38% in ianuarie, comparativ cu 2% la Yuan, au aratat datele SWIFT.
Insa dominatia globala a dolarului american poate fi, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru care SUA este inca reticenta sa treaca la o noua forma de bani ai bancii centrale, au spus analistii.
In schimb, disponibilitatea Chinei de a dezvolta un Yuan digital ar putea spori eficienta platilor transfrontaliere si ar putea crea noi cai prin care China sa ocoleasca sistemul monetar global in dolari SUA, conform scmp.com.
De ce nu poate fi comparat Yuanul cu Bitcoin
Cele doua criptomonede se diferentiaza in mod fundamental, desi amandoua revolutioneaza platile si elimina din ecuatia economica numerarul.
Cam aici se opresc similitudinile.
Bitcoin, cea mai populara criptomoneda din lume este o moneda digitala descentralizata. Asta inseamna ca nu este controlata de nicio autoritate centrala, cum ar fi o banca centrala, spre deosebire de Yuanul digital care va fi emis de Banca Populara Chineza (PBOC).
Sustinatorii bitcoinului cred, de asemenea, in anonimatul monedei digitale. In schimb, reprezentantii PBOC sustin ca Yuanul digital va avea un sistem de "anonimat controlabil".
Bitcoin este construit pe o tehnologie cunoscuta sub numele de blockchain, tehnologie care permite validarea tranzactiilor fara a fi nevoie de banci. La acest lucru se pare ca PBOC va renunta.
PBOC declara ca agentiile care opereaza servicii digitale de Yuani ar trebui "sa transmita datele tranzactiilor catre banca centrala prin transmisie asincrona in timp util". Aceasta ar permite PBOC sa "tina evidenta datelor necesare” pentru a combate spalarea banilor si infractiunile.
De asemenea, portofelul folosit pentru a accesa fonduri ar trebui sa fie autorizat de Banca Populara Chineza, un alt aspect ce adanceste diferentele dintre clasicele monede virtuale si cea lansata de chinezi.
Temeri mari privind riscul cresterii controlului si supravegherii asupra cetatenilor
In ranul unor analisti exista temerea ca prin aceasta moneda digitala, autoritatile chineze ar spori controlul si supravegherea asupra cetatenilor.
"Va avea loc o adevarata lupta cu privire la cine are dreptul sa guverneze monedele si ce monede pot fi acceptate. Vor exista tot felul de ingrijorari geopolitice cu privire la cine se afla in spatele acestor monede digitale si unde se indreapta datele", e de parere futuristul analist geopolitic Abishur Prakash. Acesta mai sustine ca autoritatile chineze se afla intr-o pozitie provocatoare, dar oportunista. El crede ca perspectiva Yuanului digital ii permite Chinei sa vina cu un mod creativ de a internationaliza moneda.
"Pentru persoanele care utilizeaza servicii chineze, le va fi foarte usor sa adopte Yuani digitali si sa inceapa sa imparta economiile si societatile pe linii noi", mai spune Prakash.
Fara indoiala ca autoritatile chineze urmaresc prin aceasta mutare sa revendice ordinea financiara globala si ramane de vazut cum vor reactiona celelalte mari puteri economice ale lumii la aceasta strategie mareata a asiaticilor.