Discutam, desigur, despre platforma Maisimplu.gov.ro, proiect care s-a bucurat de succes inca din prima zi de lansare, fapt dovedit de numarul mare de propuneri trimise de cei care au accesat platforma. De la cereri de modificare a Declaratiei 394 sau a formularului 088, pana la eliminarea cererii cazierului si a dosarului cu sina, plangerile au acoperit o vasta arie de nemultumiri.
Acesta pare sa fie un prim pas important facut pentru o mai buna comunicare intre institutii si contribuabili si, implicit, pentru schimbarea mentalitatii in ce priveste colaborarea in acest domeniu. Mai multi oameni de afaceri si specialisti din zona de business si-au exprimat in ultima vreme opinia cu privire la problemele care continua sa se mentina in relatia dintre contribuabili si institutii.
O astfel de opinie a fost recent exprimata de consultantul fiscal Dan Schwartz - managing partner RSM Romania, in cadrul conferintei cu tema "Fiscalitate pentru o Romanie Durabila", potrivit Agerpres.
In opinia acestuia, mentalitatea autoritatilor fiscale a ramas neschimbata, in ciuda unui nou Cod fiscal, in vigoare de la acest inceput de an:
"In Romania s-a schimbat Codul Fiscal, dar nu si mentalitatea autoritatilor fiscale. Modalitatea de preluare in Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala a unor concepte a fost deficitara. Un prim efect ar fi ca nu am scapat de schimbarea frecventa de legislatie. Pe langa partea buna a Codului Fiscal, acesta cuprinde inca ambiguitati si, ceea ce e mai rau, noi filosofii fiscale si noi cote de impozitare care, in loc sa genereze crestere economica si relaxare fiscala, devin o frana in calea business-ului romanesc, din punct de vedere economic si birocratic. Nu cred ca, in ultimii ani, am avut o birocratie mai mare, asa cum o avem azi. S-a trecut intr-o zona in care exista un noian de informatii care trebuie stocat pe sisteme informatice invechite, fapt care genereaza, in final, scandaluri, nervi, birocratie etc.", a spus Schwartz, citat de Agerpres. Mai multe detalii aici.
In legatura cu acest subiect, precum si in ce priveste Declaratia 088, Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a precizat urmatoarele:
Da, este adevarat ca am spus ca nu cred ca isi inchipuie cineva ca eu (sau predecesorii mei) am venit la Ministerul Finantelor sa ne plimbam cu Dusterul de serviciu. Corect. Insa si mai important este faptul ca in perioada urmatoare, prin imbunatatirea legislatiei, sa se restabileasca increderea.
IN-CRE-DE-REA!!!
Nivelul de incredere dintre contribuabil si A.N.A.F., ca si organ de control, nu a fost demult atat de jos. De ce? Pentru ca, ani de zile, nu s-a facut nimic in combaterea evaziunii fiscale sau ne-am facut ca facem ceva. A fost vorba de un joc de glezne!
Despre Declaratia 088. Problema noastra este ca trecem de la prea putin la mult prea mult. si mi se pare si mie anormal. Cred ca este foarte important sa schimbam un pic mind-setul. si cat putem de repede! in A.N.A.F. se produc niste schimbari care s-au vazut. Chiar cei din ANAF sunt de acord cu faptul ca trebuie modificata Declaratia 088, pentru ca este exagerata.
Multumesc pentru invitatie celor care au organizat evenimentul "Fiscalitate pentru o Romanie Durabila". The Associates si Ad Media Consult, in parteneriat cu RSM Romania, TaxHouse, BDO Romania si Pellicola, cu sustinerea Camerei Consultantilor Fiscali si a BNI Romania". Aceste precizari au fost facute de Gabriel Biris pe pagina sa de Facebook.
In ce priveste platforma amintita mai sus, intr-un interviu acordat recent pentru Republica.ro, consilierul de stat Cristian Ghinea a explicat pe larg cum functioneaza Comisia de taiat hartii, amintind totodata si de alte probleme ale sistemului actual:
"Comisia de taiat hartii. Cat e fezabila este aceasta idee de reducere a birocratiei, avand in vedere cain aparatul de stat sunt oameni formati intr-un anume stil, cu o anumita mentalitate, sunt niste proceduri foarte vechi?
E foarte fezabila si daca nu credeam ca este fezabila nici nu ma bagam in asta, ca nu am timp sa incep razboaie pe care nu cred ca le pot castiga si nici nu as fi riscat prestigiul primului ministru si al Cancelariei pentru a incepe ceva de care eram siguri ca nu va functiona. Dimpotriva, sunt sigur ca va functiona, tocmai pentru ca venim cu aceasta forta institutionala de sus, pentru ca asta a lipsit pana acum. Avem in Romania o societate frustrata, un imobilism institutional, dar nu aveam acest interes de sus. Pot sa va spun o chestiune interesanta. Eu i-am propus aceasta idee unui consilier al lui Victor Ponta. La inceputul guvernarii, omul de foarte buna credinta se intalnea cu diverse persoane si intreba ce ar trebui sa facem noi pentru Romania. I-am spus ca daca ar face ceva prin care oamenii sa spuna ce ii frustreaza la interactiunile cu institutia si dupa care ati urmari sa rezolvati aceste probleme, ar fi ceva revolutionar. A notat, nu am mai auzit nimic despre asta.
Comisia de taiat hartii, chiar titlul in sine care a devenit aproape viral si vad ca oamenii se cearta daca este o idee buna sau nu, ceea ce ma bucura pentru cainseamna ca le pasa si duc mai departe mesajul, a fost mai mult o gluma. Adica noi am spus ca trebuie sa dam un push politic pentru procesul asta si trebuie sa facem un mecanism, care in esenta inseamna o alianta intre cetatean si puterea politica de la cel mai inalt nivel. Era o discutie intre cancelarii, era intr-un tabel, pus la sfarsitul unor randuri, Comisia de taiat hartii, ca un fel de varianta de lucru, pe care Dragos Tudorache a spus-ointr-un interviu si atunci a ramas asa. S-a viralizat. La fel maisimplu.gov.ro. Valeriu Nicolae, care era la o intalnire a zis hai sa spunem ceva care sa fie mai usor de inteles. Cand a iesit aceasta idee in public, am facut-o rapid, asta este un alt element de mandrie. Vad ca primim aprecieri pe Facebook, ca platforma este functionala, ca este simpla, ca e usor de inteles."
Nu este si nu va fi niciodata suficient sa admiram schimbarea de pe margine sau, si mai rau, sa o criticam fara sa ne asumam responsabilitatea pentru contextul actual. E adevarat insa ca noua platforma pe care a lansat-o Guvernul a oferit o voce mult mai puternica unui mediu care parea sa nu isi faca auzite nemultumirile la un nivel care sa exprime in mod concis gradul de iritare produs de birocratia din Romania.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212