Vrei sa iei bani din banca? Iata 5 comisioane la care trebuie sa fii foarte atent, inainte de a semna contractul
csalbcredit bancarimprumuturicredit la banca
Daca ai nevoie de bani si te gandesti sa te imprumuti de o anumita banca, nu te grabi sa semnezi contractul de finantare INAINTE de a citi cu mare atentie rubrica dedicata comisioanelor aferente.
Multi romani, persoane fizice sau in calitate de societati, au nevoie in aceasta perioada de finantare.
Fie ca doresti sa obtii bani pentru a demara o afacere, pentru a face o achizitie, o investitie sau pentru a avea lichiditate in firma, bancile pun la dispozitie numeroase oferte de
finantare. Ceea ce trebuie sa stii este ca pot aparea si "costuri acunse". De fapt, vorbim despre acele comisioane pe care te angajezi sa le platesti, pentru a beneficia de banii de care ai nevoie.
Trebuie sa citesti foarte bine contractul, inainte de a-l semna.
Expertii Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (
CSALB) te sustin in procesul tau de informare corecta si transparenta, prezentand urmatoarele detalii pe care ar trebui sa le stii despre comisioanele bancare:
5 COMISIOANE despre care trebuie sa stii, atunci cand doresti sa te imprumuti la banca
"Contractelor de credit li se aplica urmatoarele comisioane:
-
Comisionul de analiza dosar este incasat o singura data, la inceput (suma fixa) si se percepe pentru a analiza dosarul de creditare si pentru a calcula eligibilitatea.
-
Comisionul de administrare credit poate fi lunar sau anual si reprezinta serviciile si operatiunile pe care banca le realizeaza pe durata creditului. De exemplu, un comision de administrare lunar de 0,4%, ce poate parea mic la prima vedere, este echivalentul unei dobanzi anuale de 4,8%, ce se adauga dobanzii standard aferenta creditului. Astfel, un credit cu o dobanda de 8% si un comision de administrare lunara de 0,4% poate parea mai ieftin decat un credit cu o dobanda de 10%, dar fara niciun comision. In realitate, dobanda reala a primului credit este de 12,8% dupa adaugarea comisionului. De aceea, pentru a afla costul real al unui credit, utilizati formula DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care calculeaza toate costurile aferente unui imprumut.
-
Comisionul de cont curent reprezinta cheltuielile aferente administrarii contului dumneavoastra curent.
-
Comisionul de rambursare anticipata (doar in cazul dobanzii fixe): 0,5% din valoarea rambursata in avans, daca rambursarea se face in ultimul an de contract; 1% daca rambursarea se face inainte de inceperea ultimului an de contract.
-
Comisioane aferente asigurarilor.
Pentru un contract de credit, se aplica ori comisionul de administrare credit, ori comisionul de cont curent, niciodata ambele", explica specialistii din cadrul CSALB.
“Intr-un contract de credit, comisioanele admise sunt comisionul de analiza dosar, care poate sa fie o singura data la inceput in suma fixa, apoi comision de administrare credit, care poate fi lunar sau anual, sau, daca este acesta, nu avem voie sa avem comision de cont curent. Daca avem comision de cont curent, nu avem voie sa avem comision de administrare credit", explica Irina Chitu, analist financiar
Finzoom.ro.
Foto: freepik.com