Procesul de obtinere a unui imprumut poate fi complex, iar institutiile financiare cauta sa minimizeze riscul acordarii creditului prin solicitarea unor garantii suplimentare. Un element esential al procesului de obtinere a unui credit ipotecar este posibilitatea de a avea un codebitor sau un co-garant. Termenul poate parea ambiguu pentru multi, dar intelegerea sa este cruciala pentru cei ce isi doresc sa devina proprietari ai unei locuinte.
Un codebitor este o persoana sau o entitate care accepta sa garanteze impreuna cu debitorul principal rambursarea unui imprumut sau a unei datorii. Asta inseamna ca atunci cand debitorul principal nu poate achita suma datorata, codebitorul este responsabil sa plateasca in locul sau sau impreuna cu acesta. Codebitorii aduc un nivel suplimentar de securitate si asigura creditorului ca imprumutul sau datoria va fi recuperata, chiar daca debitorul principal nu isi poate onora obligatiile.
Este important de mentionat ca atunci cand o persoana devine codebitor, aceasta devine co-responsabila pentru intreaga suma datorata, nu doar pentru o parte. Codebitorul nu doar plateste, ci are si dreptul sa ceara debitorului principal sa ii ramburseze suma platita in locul sau.
Exista multiple avantaje de a avea un codebitor in cazul unui credit ipotecar. In primul si primul rand, codebitorul adauga securitate suplimentara pentru creditor, reducand riscul de neplata si crescand sansele de aprobare a imprumutului, in special daca are un istoric bun de plata in Biroul de Credit. Apoi, creditorii pot oferi rate mai avantajoase datorita reducerii riscului financiar. La fel de important, in acest caz se iau in considerare veniturile si activele codebitorului, marindu-se valoarea garantiilor pentru imprumut.
Cu toate acestea, exista si dezavantaje care merita o atentie sporita. Codebitorul accepta aceleasi obligatii ca si debitorul principal in fata bancii, fiind responsabil pentru rambursarea creditului si respectarea prevederilor din contractul de credit. Potrivit Sortter, acesta devine co-responsabil pentru plata sumelor datorate si poate fi obligat sa acopere plati in locul sau impreuna cu debitorul principal.
Dificultatile in a plati afecteaza ambele parti. Restantele sau intarzierile in plati afecteaza scorul de credit al ambilor codebitori. In aceste conditii, codebitorul isi asuma un risc financiar considerabil atunci cand se alatura contractului de credit. In plus, banca poate lua in considerare responsabilitatea financiara actuala inainte de a aproba alte imprumuturi, reducand sansele codebitorului de a obtine alte credite. Astfel, situatiile delicate pot duce la tensiuni in relatia dintre debitor si codebitor.
Citeste si Bancile ne dau o palma grea fix inainte de sarbatori: document oficial, toti bancherii sunt de acord
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea