Viteza record de crestere a creditului neguvernamental pentru ultimii 12 ani
viteza creditarecrestere imprumuturirisc valutar
Banca Nationala a Romaniei este criticata pentru ca nu a majorat mai mult dobanda de politica monetara. Nu a luat aceasta masura tocmai pentru a nu gatui creditarea, dar, aproape sigur, din prima luna a lui 2022, BNR va mai opera o majorare de dobanda pentru a contracare cresterea inflatiei.
Pana atunci, viteza soldului
creditului neguvernamental, de 13,5% in ritm anual, din octombrie 2021, este cea mai mare viteza de crestere a creditarii economiei reale din ultimii 12 ani.
Astfel, dupa 2009, bancile au acordat cel mai mare volum de credite noi catre populatie si companii in acest an.
Asociatia Romana a Bancilor arata ca sistemul bancar a sprijinit populatia si companiile in perioada pandemiei, prin acordarea de finantari in cel mai sustinut ritm de la criza financiara precedenta si prin suspendarea temporara a obligatiilor de plata ale debitorilor afectati de efectele negative ale pandemiei Covid-19 prin intermediul moratoriului public si a celui privat.
In primele 10 luni din 2021, bancile au acordat credite noi de 90,75 miliarde de lei, cu 34,6% mai mult in comparatie cu perioada similara a anului trecut, de 67,42 miliarde de lei, se arata intr-o analiza Dreptullabanking pe baza datelor BNR.
Creditele noi acordate in primele zece luni din 2021 depasesc volumul imprumuturilor acordate in tot anul 2020.
Populatia a contractat aproape jumatate din creditele noi
Creditarea a fost impulsionata de imprumuturile accesate de companii, ponderea acestora fiind de 53,75%, in timp ce populatia a contractat 46,25% din volumul creditelor noi.
Se observa un apetit mai mare pentru creditele in lei, ceea ce inseamna diminuarea riscului valutar pentru cei care au luat imprumuturi.
In primele zece luni din 2021, ponderea imprumuturilor noi in lei in total credite este de 82%, creditele in euro reprezinta 15,90%, restul fiind imprumuturi in dolari americani.
Soldul creditului neguvernamental s-a cifrat la 317 miliarde de lei, la finele lunii octombrie 2021, in crestere cu 0,8% in ritm lunar, aceasta fiind o viteza de crestere mai redusa fata de nivelul inregistrat in septembrie.
Ponderea creditelor acordate in lei este de 71,7% din soldul creditului neguvernamental, in octombrie 2021.
Bancile din Romania acorda credite atat pentru sprijinirea companiilor care si-au reluat activitatea dupa lockdown sau chiar si-au intensificat-o in 2021, cat si pentru necesitatile populatiei.
Industria bancara asigura, datorita specificului activitatii sale, un rol cheie in buna functionare a mecanismelor economice si financiare, cu impact asupra evolutiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri si a imbunatatirii gradului de prosperitate economica din Romania.