Viitorul finantelor e DIGITAL. Comisia Europeana a adoptat un nou pachet de finantare digitala, pentru a stimula competitivitatea si inovatia financiara europeana
comisia europeanadigitalizarestimulare financiarapiata financiaracriptomonede
Comisia Europeana a adoptat joi un nou pachet de finantare digitala, care include strategii de finantare digitala si de plati cu amanuntul, precum si propuneri legislative privind cripto-active si rezilienta digitala. Potrivit Comisiei Europene, noul pachet va reprezenta un stimulent pentru competitivitatea si inovatia financiara a Europei.
Noul pachet de stimulare financiara va oferi consumatorilor mai multe optiuni si oportunitati in domeniul serviciilor financiare si al platilor moderne, asigurand in acelasi timp protectia consumatorilor si stabilitatea financiara.
Potrivit Comisiei Europene, noile masuri vor fi cruciale in sprijinirea redresarii economice a UE, deoarece vor debloca noi modalitati de canalizare a finantarii catre intreprinderile europene, jucand in acelasi timp un rol cheie in realizarea Acordului verde european si a Noii strategii industriale pentru Europa.
''Viitorul finantelor este digital''
''Viitorul finantelor este digital. Am vazut in timpul blocarii modul in care oamenii au putut accesa serviciile financiare datorita tehnologiilor digitale, cum ar fi serviciile bancare online si solutiile fintech. Tehnologia are mult mai multe de oferit consumatorilor si intreprinderilor si ar trebui sa acceptam transformarea digitala in mod proactiv, reducand in acelasi timp orice riscuri potentiale. Asta isi propune sa faca pachetul de astazi. O piata unica digitala inovatoare pentru finante va aduce beneficii europenilor si va fi cheia redresarii economice a Europei, oferind produse financiare mai bune consumatorilor si deschizand noi canale de finantare pentru companii'', a explicat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv pentru economie.
Pachetul de finantare digitala consta dintr-o strategie de finantare digitala, o strategie de plati cu amanuntul, propuneri legislative pentru un cadru de reglementare al UE privind cripto-active si propuneri pentru un cadru de reglementare al UE privind rezilienta operationala digitala.
Strategia de finantare digitala
Conform CE, scopul acestei strategii este de a face serviciile financiare europene mai prietenoase cu digitalul si de a stimula inovatia responsabila si concurenta intre furnizorii de servicii financiare din UE.
Strategia va reduce fragmentarea pe piata unica digitala, astfel incat consumatorii sa poata avea acces la produse financiare peste granite si ca intreprinderile Fintech sa creasca. Se va asigura ca normele UE privind serviciile financiare sunt potrivite pentru era digitala, pentru aplicatii precum inteligenta artificiala si blockchain. Gestionarea datelor este, de asemenea, in centrul strategiei de astazi.
In conformitate cu strategia de date mai larga a Comisiei, obiectivul masurilor de astazi este de a promova schimbul de date si finantarea deschisa, mentinand in acelasi timp standardele foarte ridicate ale UE privind confidentialitatea si protectia datelor.
In cele din urma, strategia isi propune sa asigure conditii de concurenta echitabile in randul furnizorilor de servicii financiare, fie ca sunt banci traditionale sau companii de tehnologie: aceeasi activitate, aceleasi riscuri, aceleasi reguli.
Strategia de plati cu amanuntul: plati moderne si rentabile
In continuare, CE a prezentat strategia de plati cu amanuntul, care ''urmareste sa aduca servicii de plata sigure, rapide si fiabile cetatenilor si intreprinderilor europene''.
''Acesta strategie noua va facilita consumatorilor sa plateasca in magazine si sa efectueze tranzactii de comert electronic in conditii de siguranta si comoditate. Ea urmareste realizarea unui sistem de plati cu amanuntul complet integrat in UE, inclusiv solutii de plati transfrontaliere instantanee. Acest lucru va facilita platile in euro intre UE si alte jurisdictii. Acesta va promova aparitia solutiilor de plata cultivate in tara si paneuropene'', a explicat Comisia Europeana.
Propuneri legislative privind activele criptografice: valorificarea oportunitatilor si reducerea riscurilor
In acelasi pachet de stimulare financiara a Europei catre o cale digitala, inovatoare si competitiva, Comisia Europeana propune in premiera o noua legislatie privind cripto-activele (o reprezentare digitala a valorilor sau drepturilor care pot fi stocate si tranzactionate electronic).
''Regulamentul privind pietele activelor criptografice” (MiCA) va stimula inovatia, pastrand in acelasi timp stabilitatea financiara si protejand investitorii de riscuri. Acest lucru va oferi claritate juridica si certitudine emitentilor si furnizorilor de cripto-active.
Noile norme vor permite operatorilor autorizati intr-un stat membru sa isi furnizeze serviciile in intreaga UE („pasaport”). Garantiile includ cerinte de capital, custodia activelor, o procedura obligatorie pentru detinerea reclamatiilor la dispozitia investitorilor si drepturile investitorului impotriva emitentului. Emitentii de cripto-active sustinute de active semnificative (asa-numitele „monede stabile” globale) ar fi supuse unor cerinte mai stricte (de exemplu, in ceea ce priveste capitalul, drepturile investitorilor si supravegherea).
Comisia mai propune si un regim pilot pentru infrastructurile pietei care doresc sa incerce sa tranzactioneze si sa deconteze tranzactii cu instrumente financiare sub forma de cripto-active. Regimul pilot reprezinta o asa-numita abordare „sandbox” - sau mediu controlat - care permite derogari temporare de la normele existente, astfel incat autoritatile de reglementare sa castige experienta cu privire la utilizarea tehnologiei de registre distribuite in infrastructurile pietei, asigurandu-se in acelasi timp ca pot face fata riscurilor pentru protectia investitorilor, integritatea pietei si stabilitatea financiara. Intentia este de a permite companiilor sa testeze si sa afle mai multe despre modul in care functioneaza regulile existente in practica.
Propuneri legislative privind rezilienta operationala digitala: inchiderea usii atacurilor cibernetice si imbunatatirea supravegherii serviciilor externalizate
De asemenea, Comisia Europeana vine si cu propuneri legislative din domeniul rezilientei operationale digitale, care sa ofere protectie impotriva atacurilor cibernetice si sa imbunatateasca calitatea supravegherii serviciilor externalizate.
''Companiile de tehnologie devin din ce in ce mai importante in domeniul finantelor, atat ca furnizori de IT pentru firmele financiare, cat si ca furnizori de servicii financiare'', noteaza CE. Astfel, ''Actul de rezilienta operationala digitala” (DORA) isi propune sa se asigure ca toti participantii la sistemul financiar dispun de garantiile necesare pentru a atenua atacurile cibernetice si alte riscuri. Legislatia propusa va impune tuturor firmelor sa se asigure ca pot rezista la toate tipurile de tehnologii ale informatiei si comunicatiilor (TIC) legate de perturbari si amenintari. Propunerea de astazi introduce, de asemenea, un cadru de supraveghere pentru furnizorii de TIC, cum ar fi furnizorii de servicii de cloud computing''.
Cum a lucrat Comisia Europeana la noul pachet de stimulare financiara digitala:
''Pachetul de finantare digitala de astazi se bazeaza pe activitatea desfasurata in contextul planului de actiune FinTech din 2018 si pe activitatea Parlamentului European, a autoritatilor europene de supraveghere (AES) si a altor experti'', potrivit CE, care transmite si faptul ca, in timp ce pregatea pachetul de finantare digitala, Comisia a colaborat cu partile interesate si cu publicul in mai multe moduri, organizand evenimente de finantare digitala, o serie de evenimente cu partile interesate care au avut loc in statele membre si la Bruxelles in primavara anului 2020, precum si trei consultari publice pentru a colecta feedback de la o gama larga de parti interesate.
Citeste si:
Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul de tara al Romaniei si perspectiva negativa
Sursa foto: Euractiv.ro