Vesti bune pentru IMM-uri: Bancile isi pot permite sa creasca creditarea in 2014

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru IMM-uri: Bancile isi pot permite sa creasca creditarea in 2014 Vesti bune pentru IMM-uri: Bancile isi pot permite sa creasca creditarea in 2014
de Manager.ro la 05 Dec. 2013
Urmareste-ne pe Google News
creditarebanci immprovizioane

Doar 13% din banci isi permit sa reduca provizioanele pentru pierderile din credite, dar 64% din banci estimeaza o crestere a creditarii catre IMM-uri. Perspectivele pentru sectorul bancar din Europa sunt mult mai optimiste pentru anul 2014, conform studiului EY - European Banking Barometer. Bancile europene estimeaza cresteri ale creditarii in majoritatea industriilor, desi multe dintre institutiile bancare sunt preocupate sa-si mareasca provizioanele pentru credite neperformante, din cauza operatiunii de evaluare a calitatii activelor (AQR) de catre Banca Central Europeana, in cadrul planului de evaluare a soliditatii sectorului bancar din Zona Euro ce a inceput deja si va dura timp de un an.

De asemenea, mai mult de jumatate dintre banci se asteapta ca performantele lor sa se imbunatateasca in urmatoarele sase luni. Sondajul arata ca strategia bancilor s-a schimbat, trecand de la tactica de reducere a costurilor, la modele de business eficiente, tintind cu incredere obiectivul de crestere a veniturilor. Aceasta editie a European Banking Barometer include raspunsurile a 184 de banci, din 11 piete: Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Tarile Nordice, Polonia, Spania, Elvetia si Marea Britanie.

Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancara si piete de capital, spune: "In ciuda procesului de analiza a Bancii Centrale, bancile europene sunt mult mai optimiste cu privire la performanta lor decat oricand in ultimele 18 luni. Acest fapt reflecta imbunatatirea perspectivelor economice si un sector bancar, in general, mai sanatos".

Circa 60% dintre banci cred ca performanta lor generala se va imbunatati in urmatoarele sase luni. Doar bancile din Germania si Spania sunt mai putin optimiste cu privire la performanta lor, comparativ cu sase luni in urma. Acest optimism reafirmat se datoreaza, in parte, faptului ca bancile sunt extrem de increzatoare in revenirea economiei fata de cum erau in urma cu sase luni. 56% dintre bancile chestionate considera ca perspectivele economice generale privind piata bancara se imbunatatesc si doar 9% au declarat ca se degradeaza, in comparatie cu 25% si, respectiv, 24% consemnati in editia de vara a barometrului.


Bancile din Polonia si Marea Britanie sunt cele mai optimiste, cu 75% sau mai mult dintre respondenti care se asteapta ca starea economiei sa se imbunatateasca si niciun respondent care sa declare ca se asteapta la o inrautatire. Bancile din Franta sunt mai prudente, cu 34% dintre respondenti care se asteapta la o degradare a situatiei economice. Bancile sunt, de asemenea, mai putin preocupate de criza datoriilor suverane decat erau in urma cu sase luni. Astfel, 35% din banci se asteapta ca impactul acestora sa se diminueze. Doar 16% dintre bancile din Europa estimeaza ca impactul crizei datoriilor suverane sa creasca, in comparatie cu 35% in urma cu sase luni.

Steven Lewis, EY Global Banking Analyst Leader, declara: "Un procent dublu de banci se asteapta ca impactul crizei datoriilor suverane din Europa sa se diminueze comparativ cu cei care estimeaza ca acest impact va creste. Este o inversare remarcabila fata de rezultatele inregistrate in urma cu sase luni. Acest optimism este sustinut de o revenire la crestere economica in Zona Euro, desi inca provizorie, precum si de semnale ca tarile din centrul crizei isi recastiga competitivitatea. Costurile fortei de munca spaniole si ale celei grecesti devin din ce in ce mai competitive, in timp ce guvernele spaniol si italian se confrunta in prezent cu surplusuri de cont curent".

Bancile si-au crescut in mod constant provizioanele ca sa poata acoperi pierderile anuale din credite. In acest an, in pofida imbunatatirii indicatorilor economici, bancile se asteapta sa fie nevoite sa continue sa-si mareasca provizioanele pentru credite neperformante, mai ales din cauza procesului AQR. Toate bancile din Zona Euro se asteapta ca pierderile din credite sa creasca din nou in acest an, iar bancile din Spania si Italia estimeaza ca pierderile din credite sa creasca cel mai mult. Dar, in Marea Britanie, Polonia si Elvetia, tari in care bancile nu sunt vizate de reglementarile AQR, bancile prevad o scadere a pierderilor din credite.

Steven Lewis spune: "AQR va lua in calcul rezultatele sfarsitului de an 2013, prin urmare am putea vedea o crestere a provizioanelor bancilor din Zona Euro inca din trimestrul patru al acestui an".

Conditiile de creditare pentru sectorul constructiilor si al imobiliarelor vor fi si mai restrictive in urmatoarele sase luni, in timp ce, pentru majoritatea altor sectoare, politicile de creditare se vor relaxa, chiar semnificativ in unele cazuri. IMM-urile vor beneficia cel mai mult de aceste relaxari. Mai mult de jumatate din banci au declarat ca politicile lor de creditare pentru acest sector vor fi mai putin restrictive. Steven Lewis spune: "Cu anumite rezerve, putem spune ca IMM-urile vor beneficia de cea mai mare relaxare a politicii de creditare ca urmare a imbunatatirii mediului economic si a eforturilor Bancii Europene de Investitii de stimulare a creditarii in acest sector. Chiar si in tari precum Franta, Austria, Olanda si Spania, unde creditarea este considerabil mai restrictiva pentru celelalte sectoare, IMM-urile vor avea un acces mai mare la creditare in urmatoarele sase luni. Cu toate acestea, perspectivele pentru creditarea sectoarelor in care bancile sunt puternic expuse la credite neperformante, cum ar fi constructiile si domeniul imobiliar comercial, sunt mai putin optimiste. Si, odata cu interventia detaliilor legate de AQR, bancile ar putea sa impuna si mai multe constrangeri de creditare, in special bancile mai putin consolidate din pietele in care costul de finantare este mai mare".

Alaturi de IMM-uri, vor beneficia de politici mai putin restrictive de creditare sectoare precum: servicii medicale, segmentul de productie, energie, minerit si industrie extractiva, servicii comerciale si profesionale, retail- si produse de larg consum, mass-media si telecomunicatii. In timp ce politicile de creditare sunt programate sa se relaxeze, disponibilitatea capitalului este inca limitata iar companiile cauta alternative. In Marea Britanie, Olanda si Tarile Nordice, de exemplu, bancile se asteapta ca emisiunea de titluri de capital si de creante sa depaseasca cererea de credite corporative.

Steven Lewis spune: "Se vehiculeaza de ceva vreme ideea ca inasprirea continua a conditiilor de creditare va impinge pietele europene spre un model de finantare asemanator cu cel american, in care companiile vor fi mai putin dependente de creditele bancare. Cu toate acestea, adoptarea este inca neuniforma si este clar ca va fi nevoie de o schimbare culturala in randul clientilor corporativi pe masura ce dinamica cererii si ofertei va stimula aceasta tranzitie".

Rezultatele sondajului reflecta o schimbare clara a strategiei, trecandu-se de la tactica de reducere a costurilor la redefinirea procesului de business care sa imbunatateasca eficienta pe termen lung a afacerii. Bancile continua sa se concentreze pe pietele principale si pe activitatile de baza, cu 42% dintre respondenti care se asteapta sa vanda active in afara pietei lor de origine si 38% care estimeaza sa vanda active in afara Europei.Bancile cu bilanturi sanatoase incep sa se concentreze, in acelasi timp, pe cresterea veniturilor. 50% dintre respondenti anticipeaza lansarea de initiative specifice care sa le genereze crestere in urmatoarele sase luni, in timp ce 44% spera sa acceseze finantari de pe pietele de capital pentru a stimula cresterea.

Foto: Wikipedia.

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x