Vestea zilei pentru firme, din sectorul bancar: o noua sansa de finantare
bcrcredite verzieficienta energeticaschimbari climaticepoluare
Bancile prezente pe piata din Romania fac pasi importanti catre sustenabilitate si propun tot mai multe solutii "verzi", atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru companii. O noutate in acest sens vine astazi din partea unui anunt facut de Banca Comerciala Romana (BCR).
Banca Comerciala Romana lanseaza Creditul pentru Eficienta Energetica dedicat companiilor, ce va acoperi 85% din totalul estimat al investitiei, prin care sunt sustinute proiectele de investitii in solutiile care asigura un management mai bun al consumului de energie si/sau combustibil.
Conform reprezentantilor bancii, finantarea are ca scop investitiile. Este vorba despre modernizarea echipamentelor, a liniilor tehnologice, dar si pentru reabilitarea termica a cladirilor, inclusiv pentru instalatiile de cogenerare/trigenerare de inalta eficienta, care ofera unul dintre cele mai eficiente randamente economice de generare a energiei.
"Eficienta energetica este o piesa critica din puzzle-ul luptei impotriva schimbarilor climatice"
"Eficienta energetica este o piesa critica din puzzle-ul luptei impotriva schimbarilor climatice, fara de care companiile, guvernele si societatea civila nu isi vor putea atinge tintele ambitioase. Este nevoie de un efort comun de constientizare a nevoii de proiecte de dezvoltare durabila, mai ales pentru ca atunci cand discutam despre impactul operatiunilor asupra mediului, modul in care companiile vor putea obtine profit se schimba semnificativ.
De aceea, prin Creditul pentru Eficienta Energetica, am lansat o solutie de finantare, cu impact pe termen lung, care vine in ajutorul comunitatii si a tuturor celor interesati de tranzitia afacerilor catre neutralitate climatica. Pot fi finantate proiectele de eficientizare energetica a cladirilor, a unitatilor de productie, precum si proiectele de energie regenerabila si cogenerare", a declarat Madalina Dorila, Manager Creditare Corporate BCR.
Creditul pentru Eficienta Energetica este un produs de investitii irevocabil, non-revolving, ce poate fi accesat atat in lei, cat si in euro, si beneficiaza de:
-Perioada de finantare pe termen mediu si lung
-Cheltuieli eligibile:
-
Cheltuieli cu implementarea proiectului – pregatire pre-instalare, instalare montaj, punere in functiune, achizitie echipamente/utilaje/materiale pentru renovare etc.
-
Cheltuieli conexe investitiei – cheltuieli eligibile legate de implementarea proiectului, cat timp aceste cheltuieli nu depasesc 50% din valoarea totala estimata a investitiei (exemplu: vopsirea cladirii renovate ulterior izolarii acesteia)
-
Comisionul de acordare se poate percepe din suma finantata
-
Comisionul pentru Consultanta de Proiect - finantarea sau refinantarea comisionului deja achitat de client pentru intocmirea sau verificarea proiectului de eficienta energetica propus
-Garantii - ipoteca mobiliara sau imobiliara asupra bunurilor finantate din credit/mix de garantii
-Valoarea maxima finantabila de catre banca – 85% din totalul estimat al investitiei
Proiectele eligibile pentru finantare prin Creditul pentru Eficienta Energetica sunt cele de:
-
Eficienta Energetica Cladiri: izolare termica; automatizarea cladirii; inlocuirea boielerelor cu pompe de caldura; modernizarea sistemului de iluminare; instalarea de valve termostatice.
-
Eficienta Energetica Productie: optimizarea sistemelor de aer comprimat; recuperarea de caldura“pierduta”; economizoare pentru boilere existente; inlocuirea motorului electric si a altor echipamente; variatoare de viteza.
-
Eficienta Energetica Energie Regenerabila si Cogenerare: module fotovoltaice; sisteme solare pentru generare caldura; cogenerare/trigenerare de inalta eficienta energetica.
Potrivit bancii, printre cele mai mari avantaje ale implementarii investitiilor in eficienta energetica se afla:
-Conformarea cu standardele tehnice si reglementarile privind mediul
-Reducerea costurilor de productie si cresterea competitivitatii
-
Reducerea costurilor pentru utilitati (costul de productie)
-
Reducerea costurilor de intretinere si exploatare
-
Reducerea pierderilor de productie (opriri neprevazute, rebuturi etc.)
-Vulnerabilitate mai mica fata de viitoarele cresteri ale preturilor la utilitati