Valoarea tranzactiilor efectuate la BVB a crescut cu 42%, in primele 11 luni din 2020, iar media zilnica se apropie de 13 milioane de euro
performante pandemie bvbpandemie bvbcrestere tranzactii bvblistari bvb
Activitatea investitionala s-a intensificat pe piata de capital locala pe fondul unor rulaje in crestere puternica in randul tuturor tipurilor de instrumente financiare. Astfel, valoarea medie zilnica de tranzactionare la nivelul cumulat al tuturor instrumentelor financiare tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la 62,2 milioane de lei, echivalentul a 12,86 milioane de euro.
Lichiditatea, masurata prin prisma acestui indicator, a consemnat o crestere de peste 42% pe ansamblul primelor 11 luni ale acestui an, in comparatie cu acelasi interval de timp din 2019.
Pe segmentul de actiuni, media zilnica de tranzactionare a fost de 48,6 milioane de lei (10 milioane de euro), iar cea mai mare crestere a fost inregistrata de segmentul produselor structurate: +357% la finalul primelor 11 luni.
Valoarea cumulata a tranzactiilor, incluzand ofertele, aferenta tuturor tipurilor de instrumente financiare (actiuni, instrumente cu venit fix, produse structurate, unitati de fond, ETF) tranzactionate la BVB, in perioada ianuarie-noiembrie, a ajuns la 14,3 miliarde de lei, echivalentul a 2,96 miliarde de euro, in crestere cu 42,3% in moneda nationala fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Plus 9% pentru BET
Luna noiembrie s-a remarcat printr-un avans puternic al pietei locale, cu o crestere de peste 9%, la nivelul indicelui BET sau BET-TR, care include si dividendele.
Indicele BET, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate 17 companii, a incheiat luna noiembrie la 9.286 puncte, in crestere cu 9,1% fata de octombrie 2020. Indicele BET-TR a avut un avans similar si a incheiat luna trecuta la 15.622 puncte, fiind cu 2,2% sau cu 347 de puncte sub nivelul de la finalul anului trecut, in conditiile in care piata locala se afla sub puternicul impact generat de pandemia de coronavirus.
Valoarea de piata a companiilor romanesti listate la BVB a ajuns la aproape 100 de miliarde de lei, echivalentul a 20 de miliarde de euro, la finalul lunii noiembrie. Piata de capital din Romania a fost promovata in septembrie la statutul de Piata Emergenta de catre furnizorul global de indici FTSE Russell.
Potrivit BVB, actuala criza sanitara a accentuat atat nevoia de digitalizare, cat si dependenta de companiile locale.
"Rundele de finantare derulate in acest an prin piata de capital au totalizat 1,1 miliarde de euro, ceea ce este un succes tinand cont de contextul generat de pandemie. Situatia actuala a scos in evidenta importanta companiilor din domeniul tehnologiei informationale.
Ecosistemul romanesc in zona de tehnologie este cel mai dezvoltat din regiune, dupa Polonia, si ne propunem sa avem o reprezentantare mai buna a acestui sector la cota bursei. Avem in plan sa discutam cu o serie de actori reprezentativi pentru a identifica acele companii romanesti din IT&C care au nevoie de bursa pentru a se putea dezvolta.
Cea mai importanta lectie pe care o invatam din aceasta pandemie, in plus fata de accelerarea digitalizarii cat mai multor procese, este ca ajungem sa depindem tot mai mult de cei de langa noi in conditii de criza. Acest aspect reliefeaza importanta strategica a dezvoltarii business-urilor locale: nu putem avea o Romanie puternica fara companii romanesti puternice.
Orice strategie serioasa privind finantarea si dezvoltarea economica are cel putin o componenta legata de bursa, iar exemplele recente atat din zona publica, cat si din zona privata nu fac decat sa confirme ca piata de capital este o sursa esentiala de finantare", a declarat Radu Hanga, presedintele Consiliului de administratie al BVB.
Volatilitatea a adus mai multi investitori la bursa
Cresterea activitatii investitionale la nivelul pietei de capital locale a contribuit semnificativ, in noiembrie, la recuperarea ecartului comparativ cu finalul anului trecut.
"Avem o piata tot mai activa, volatilitatea a adus mai multi investitori la bursa si vedem ca din ce in ce mai multe companii mici si mijlocii acceseaza piata de capital, in special prin emisiuni de obligatiuni. Sunt bani in piata de capital si orice proiect, odata ce este promovat intr-un mod coerent si transparent, are sanse de succes pentru a fi finantat.
In acelasi timp, eforturile noastre sunt directionate si catre investitori pentru ca o comunitate de investitori mult mai puternica si diversa este o conditie absolut necesara pentru a avea mai multe companii listate si o piata de capital eficienta.
Am recuperat 98% din pierderea generata de pandemia de coronavirus pe bursa locala, daca luam in calcul nivelul de la finalul lunii noiembrie al indicelui BET-TR, care include si dividendele, comparativ cu finalul anului 2019. Ar trebui sa avem mai multa incredere in companiile romanesti si in capacitatea de redresare a acestora, iar bursa este cel mai bun exemplu care arata ca acest lucru este posibil", a spus Adrian Tanase, directorul general al BVB.