Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni realizate la BVB in primele 10 luni depaseste nivelul atins in tot anul 2019
performante bvbtranzactii bvbbvb pandemieobligatiuni bvb
Potrivit unui raport al Bursei de Valori Bucuresti, pietele de capital sunt in continuare sensibile la factorii de risc asociati pandemiei de coronavirus, iar luna octombrie a adus o deteriorare a sentimentului investitional la nivelul pietelor de actiuni de pe plan international, pe masura ce s-au accentuat ingrijorarile privind al doilea val al pandemiei.
Degradarea conditiilor de sanatate publica se reflecta in activitatea burselor, insa investitorii sunt atenti si la anunturile care ar putea permite ameliorarea situatiei actuale si orice veste semnificativa in acest sens se transmite in activitatea investitionala.
O caracteristica importanta a pietei locale este ca a reusit, chiar si in aceste conditii, sa obtina performante in ceea ce priveste valoarea de tranzactionare. Astfel, la finalul primelor 10 luni din acest an, valoarea totala a tranzactiilor pe segmentul de actiuni a depasit cifra realizata pe intreg anul 2019. Mai exact, valoarea cumulata realizata pe segmentul de actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost 10,3 miliarde de lei in perioada ianuarie-octombrie, cu 6,4% peste intreg nivelul de 9,68 miliarde de lei realizat pe ansamblul anului anterior.
Oportunitatile si temerile sunt inerente sistemului pietei de capital, insa criza de sanatate publica prezinta provocari pe planuri multiple.
"Tot mai multi romani inteleg ca bursa este un canal prin care pot sa-si sporeasca avutia si sa-si dobandeasca astfel independenta financiara. Astazi, cu bani putini, in mod rapid si online, poti deschide un cont de tranzactionare la bursa devenind actionar in companiile reprezentative din economia romaneasca.
Mai mult, perioada de dobanzi scazute pe care o traversam si inflatia care erodeaza castigurile oferite la depozite sunt fenomene care amplifica atractivitatea altor tipuri de plasamente, cum ar fi investitiile in obligatiunile sau in actiunile emitentilor prezenti la BVB.
Dupa cum am vazut in august, foarte multi romani au luat contact cu bursa cumparand titluri de stat Fidelis. Ne bucuram ca Ministerul Finantelor Publice revine la BVB cu
o noua oferta de vanzare de titluri de stat pentru populatie si ca fenomenul bursier are priza la un public tot mai numeros", a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
Pietele de capital au ramas, chiar si in aceste conditii restrictive de pandemie, un canal vital de asigurare a circulatiei fluxurilor de bani, ceea ce este esential atat la nivel economic, cat si la nivel social.
"Bursa romaneasca isi indeplineste in continuare rolul fundamental de a finanta economia si functioneaza, inclusiv in conditii de pandemie, ca un furnizor de lichiditate in randul emitentilor de actiuni sau obligatiuni. In tot acest timp, am asistat la runde de finantare incheiate cu succes pe piata de capital din Romania, ceea ce demonstreaza ca, in pofida volatilitatii si a incertitudinilor, investitorii sunt atenti la oportunitatile de plasare a economiilor in valori mobiliare.
Perioada urmatoare va consemna probabil si mai multa activitate pe bursa pentru ca ponderea Romaniei in indicii MSCI destinati Pietelor de Frontiera va creste, din decembrie, urmand sa ajunga de la 8% in prezent la peste 10% intr-un an de zile, conform mecanismului MSCI aplicabil in cazul reclasificarii Kuweitului. Prin urmare, Romania va deveni o piata mai importanta in acest indice, ceea ce este o veste excelenta pentru investitorii de la BVB", a spus Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
Interesul crescut pentru actiunile listate la BVB s-a reflectat si la nivelul lichiditatii, indicator masurat prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare, care s-a situat la 49 de milioane de lei (peste 10 milioane de euro), in crestere cu 22% fata de primele 10 luni ale anului anterior.