Valoarea participatiilor la companiile de stat care vor fi listate depaseste 1 miliard de euro. Puteam lua cu 50% mai mult
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Valoarea participatiilor la companiile de stat care vor fi listate depaseste 1 miliard de euro. Puteam lua cu 50% mai mult
Valorea participatiilor la companiile de stat pe care guvernul se pregateste sa le vanda in 2012 depaseste 1 miliard de euro, a declarat Dumitru Beze (foto), presedintele Asociatiei Investitorilor de pe Piata de Capital (AIPC).
Este vorba de pachete de actiuni cuprinse intre 10% si 15% la companiile Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
"Daca piata de capital romaneasca ar fi fost una dezvoltata, precum cea din Polonia, valoarea acestor pachete ar fi fost cu 50% mai mare", a spus Beze, la o conferinta despre liberalizarea pietei de capital, organizata de AIPC.
Potrivit lui Beze, "fara dezvoltarea pietei de capital, Romania nu se poate dezvolta". "Trebuie sa realizam, pe termen lung, o constructie economica sanatoasa", a mai spsus seful AIPC.
El crede ca un pas important in dezvoltarea pietei locale de capital este marirea pragului maxim de detinere la societatile de investitii financiare (SIF), de la nivelul actual de 1%, la 5%. Aceasta propunere ar urma sa fie dezbatuta in Parlament pe 15 decembrie, anul curent.
Pragul de detinere la SIF-uri, un "animal ciudat"
"Nicaieri in Europa nu mai exista un prag de detinere la un fond de investitii. Acesta este un 'animal ciudat' pe care investitorii pur si simplu nu il inteleg", a declarat Adrian Tanase, directorul general al ING Investment Management Romania.
Potrivit lui Dan Paul, presedintele Asociatiei Romane a Brokerilor, valoarea de piata a celor cinci SIF-uri ar putea creste cu 500 milioane de euro prin ridicarea pragului de detinere la 5%. "Ar creste lichiditatea si vizibilitatea Bursei de la Bucuresti. O data cu cresterea lichiditatii, mai multe companii ar dori sa se listeze. Acum suntem la un nivel de subdezvoltare acuta a pietei de capital", a conchis Paul.
Puteti asculta inregistrarea audio completa a conferintei "Liberalizarea Pietei de Capital" mai jos.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"