Valoarea bancilor din Romania, tot mai mare in fiecare an
sistemul bancarromaniabanci romaniavaloarea activelor
Pentru prima data in ultimii ani, Romania a fost peste media Uniunii Europene din punct de vedere al valorii activelor detinute de banci.
La fel ca in anii 2009 si 2010, totalul activelor bancare din Europa Centrala si de Est (ECE) a avut o tendinta generala pozitiva in 2011, potrivit ultimului studiu efectuat de Ensight Management Consulting.
Tendinta de crestere a fost determinata, pentru al doilea an consecutiv, in principal de Polonia, alte tari avand mai degraba o crestere mica in ceea ce priveste activele bancare.
Romania a reusit sa-si mentina a patra pozitie pe piata bancara din ECE din punct de vedere al activelor bancare.
Media ECE a raportului credite/depozite si-a oprit tendinta puternica de crestere, scazand in anumite tari, in timp ce pentru majoritatea tarilor este inca supraunitara.
De asemenea, in ceea ce priveste gradul de utilizare a cardurilor, Romania, Bulgaria si Slovenia inregistreaza cele mai mici valori pe locuitor ale tranzactiilor efectuate prin card dintre tarile ECE.
In Romania, activitatea bancara moderata a continuat si in 2012 dupa cum arata evolutia activelor totale nete. In plus, totalul imprumuturilor bancare si-a continuat cresterea moderata in 2012.
Valoarea totala a depozitelor bancare atrase de sistemul bancar roman in anul 2012 a continuat sa creasca, desi cu o rata mica, ceea ce indica tendinta continua a populatiei de a economisi.
In primele trei luni din 2012, sistemul bancar a fost profitabil per ansamblu, desi doar 25 din cele 41 de banci prezente in Romania au fost efectiv profitabile.
In iunie 2012, schimbarile erau relativ mici printre primii zece jucatori din piata, luand in calcul activele totale nete: BCR si BRD raman cei mai mari jucatori in functie de cota de piata cu o scadere mica pentru ambele banci fata de cota de piata din 2011.
CEC Bank a revenit in primele trei banci din Romania, depasind Banca Transilvania. In Romania, activitatea bancara moderata a continuat si in 2012 dupa cum arata evolutia activelor totale nete. Totodata, totalul imprumuturilor bancare si-a continuat cresterea moderata in 2012.