Val de scumpiri in Romania: Ce se intampla cu preturile ...

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Val de scumpiri in Romania: Ce se intampla cu preturile ...
Val de scumpiri in Romania: Ce se intampla cu preturile ...
de Magda Florea la 13 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
taxa pe lacomiescumpiripret carburantipret benzinaaccize 2019taxe si impoziteoug 114taxa pe active bancaretelecom

Societatea romaneasca este pusa sub o presiune care capata proportii de la o zi la alta. O presiune economica din care se pare ca nu va scapa nimeni cu buzunarul intreg. Efectele modificarilor fiscale de la inceputul anului si-au facut aparitia: facturile la curent s-au scumpit incepand cu aceasta luna, giganti din telecom anunta tarife mai mari, pretul gazelor plafonat pe hartia Guvernului va creste pe hartia facturii noastre si, din pacate, lista va continua pana la finele anului. Cum pretul la carburanti a crescut si el, IMM-urile promit majorari la alimentele de larg consum, iar scumpiri se vor resimti si la tigari sau alcool. Dar cireasa de pe tort o reprezinta serviciile bancare.

Raiffeisen Bank International (RBI) trebuie sa-si reevalueze operatiunile din Romania, dupa ce Guvernul a impus in decembrie o noua taxa pe banci, a afirmat miercuri directorul general al grupului bancar austriac, Johann Strobl, transmite Reuters. Raiffeisen nu este singura institutie bancara ostila la modificarile aduse de Guvern prin OUG 114, ei i se alatura si UniCredit, Erste, Banca Transilvania, dar si Banca Nationala a Romaniei.

Sectorul bancar trage semnalul de alarma la unison: "Efectele taxei pe active vor fi negative si vor afecta romanii de rand". Si totusi, situatia e mai dificila de atat: Oug 114 are efecte dincolo de sistemul bancar: Romanii deja incep sa plateasca facturi mai mari, iar 2019 se anunta plin de scumpiri ...

Raiffeisen revine in atentia presei cu noi declaratii privind taxa pe activele bancare. "Va trebui sa reevaluam Romania", a anuntat Johann Strobl in raportul anual al RBI. Potrivit reprezentantilor RBI, impactul noii taxe inca nu poate fi determinat.
 
Acest avertisment vine la doar cateva saptamani de cand reprezentantii bancii au spus ca nu se simt doriti pe piata din Romania, din moment ce Guvernul impune astfel de taxe. 
 
Raiffeisen Bank declara atunci ca ia in considerare reducerea activelor bancare in Romania, considerand ca taxa pe lacomie este un semnal clar de la autoritati, care indica institutiei ca nu este binevenita in Romania.
 
Seful Raiffeisen Bank International, Johann Strobl, a comentat joi la Viena instituirea taxei pe lacomie, spunand ca institutia observa astfel ca nu este "binevenita in Romania". "Taxa ne indeamna sa reducem activele bancare din Romania", a spus bancherul austriac intr-un panel de discutie la Conferinta Euromoney de la Viena. 
 
Raiffeisen detine a cincea banca din Romania si una dintre cele mai profitabile, concret detine 8,97 miliarde de euro, sau aproximativ 6 % din activele sale in Romania. 
 
Potrivit Raiffeisen, taxa bancara la nivelul actual, trimestriala si nu anuala, va avea un impact major asupra profitului. Conform primelor calcule, taxa bancara va manca cel putin jumatate din profitul Raiffeisen obtinut in Romania.

Ce presupune, concret, taxa pe lacomie?


Cunoscuta sub denumirea de "taxa pe lacomie", taxa bancara care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2019, presupune ca bancile din Romania sa achite o taxa pe active, daca ROBOR depaseste anumita valoare, taxa care ar putea sa le lase fara circa 70% din profit. Si romanii de rand vor fi afectati, dupa ce bancile isi vor reconfigura strategia. 
 
Declaratiile austriecilor de la Raiffeisen sunt sustinute si de UniCredit, Erste, Banca Transilvania, dar si Banca Nationala a Romaniei. 
 

UniCredit: "Comunitatea financiara nu poate fi fericita"

 
La randul sau, UniCredit a reactionat in cadrul conferintei de la Viena, exprimandu-si dezaprobarea pentru masurile luate de Executivul de la Bucuresti.
 
Intrebat cum comenteaza taxa bancara din Romania, Carlo Vivaldi, seful UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, a comentat destul de sec si laconic: "Comunitatea financiara nu poate fi fericita“, a spus el.
 

Erste Bank: "Institutia se va adapta la taxa bancara, dar va rediscuta alocarile de resurse"

 
Jozef Sikela, membru in boardul Erste, responsabil pe partea de corporate banking, a declarat la Viena ca Erste se va adapta la taxa bancara si la celelalte masuri din Ro­ma­nia, dar va rediscuta alocarile de resurse pentru cres­te­re in pietele unde grupul austriac este prezent. El a men­tionat ca aceste masuri nu fac altceva decat sa slabeas­ca pozitia Romaniei din interior.
 

Banca Transilvania: "Este o nationalizare a profiturilor. Nu vom continua planul de achizitii"

 
Cea mai mare banca din Romania, Banca Transilvania, critica in termeni extremi de duri "taxa pe lacomie” impusa de Guvern, spunand ca este o nationalizare a profiturilor si ca acesta va stopa achizitiile pe care banca voia sa le faca in Romania pe viitor.
 
"Vedem ca suntem penalizati suplimentar cu o taxa pe active, care, in opinia noastra, inseamna nationalizarea profiturilor, chiar daca Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marja redusa, impusa de Stat.
 
 Aceasta, dupa ce am investit aproape 2 miliarde lei in discounturi la credite in programele de conversie din franci elvetieni destinate clientilor Volksbank Romania si Bancpost si dupa ce am sustinut programele Statului Roman – Prima Casa, Start-Up Nation si cele ale FNGCIMM. Contrar opiniilor recente privind reticenta bancilor in creditarea businessurilor romanesti, ele au continuat sa sustina antreprenorii. 
 
De exemplu, in ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microinterprinderi locale. Acum, noi, impreuna cu aceste IMM-uri si alaturi de populatie, vom suporta costurile taxei”, au declarat reprezentantii bancii pentru ZF.
 
Acestia spun ca nu au intentia sa continue planul de achizitii in Romania, asa cum si-au propus. 
 
"Consolidarea sistemului bancar din tara noastra – la care Banca Transilvania a contribuit prin achizitia Volksbank Romania si Bancpost – este in beneficiul direct al clientilor, conducand la reduceri de costuri, dar este improbabil ca acest lucru sa continue in lumina atitudinii actuale fata de banci", sustin reprezentantii bancii. 
 
Banca mai critica si faptul ca sunt putine informatii in legatura cu taxa pe active si ca Banca Transilvania nu a fost implicata ca partener in discutiile de pana acum. "Cele mai recente informatii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste si ar duce la dezechilibre imediate si grave atat in sectorul bancar, cat si la nivelul intregii economii, cu efecte directe asupra populatiei si antreprenorilor locali", mai explica reprezentantii.
 

Majoritatea IMM nu sustin taxa pe lacomie si anticipeaza scumpirea produselor si concedieri. Deja au venit unele note de plata, bineinteles, pe numele romanilor

 
Nu doar sistemul bancar este impotriva Ordonantei 114 care prevede, printre altele taxa pe active bancare. Si IMM-urile se opun acestui act normativ. lorin Jianu, presedintele principalei organizatii de patroni cu firme mici si mijlocii (IMM), a declarat ca antreprenorii romani se gandesc sa-si mute firmele in Bulgaria, din cauza OUG 114/2018, emisa de Guvernul roman.
 
"Din perspectiva intreprinderilor mici si mijlocii, in acest moment, exista o foarte mare presiune pe noi, la nivel central, sa gasim masuri concrete, solutii pentru toate aceste probleme (aparute din cauza OUG nr. 114/2018). Inclusiv colegii ne-au rugat sa analizam o potentiala intalnire cu patronatul IMM-urilor din Bulgaria si sa initiem un dialog cu privire la posibilitatea mutarii unor activitati din Romania, pentru ca sunt foarte multi care simt ca lucrurile nu sunt in regula”, a spus presedintele Consiliului National al IMM-urilor (CNIPMMR), citat de Mediafax.
 
"Bulgaria are o fiscalitatea constanta – nu a modificat absolut nimic in ultimii 12 ani”, a mai spus Jianu.
 
Patronii IMM, membri ai Consiliului, se plang ca OUG 114/2018 are ca efecte majorari de preturi la telefonie si electricitate, precum si reticienta bancilor de a le mai acorda credite.

Romania se confrunta cu scumpiri ca urmare a OUG 114


Primele si cele mai de seama majorari de preturi vor veni de la companiile afectate de taxa pe lacomie, despre care am vorbit mai sus. Astfel, romanii vor scoate mai multi bani din buzunar in 2019 pentru servicii bancare, dar si pentru facturile la utilitati sau pentru serviciile de telecomunicatii.
 
Petre Stroe, CEO al furnizorului de energie si gaze MET Energy Romania, energia electrica va fi mai scumpa cu 40% in 2019 fata de 2018, ceea ce se va reflecta si in preturile produselor la raft.
 
"Este foarte greu sa le explicam consumatorilor nostri ca au crescut preturile atat de mult. Unii efectiv nu inteleg de ce si nici eu nu inteleg total de ce. Este vorba despre o diferenta de 25 de euro intre pretul din 2018 si cel din 2019, adica 40%. Explicatiile sunt interne si externe, dar nu prea conteaza in bugetul consumatorilor. Efectele le vom vedea in pretul produselor anul viitor”, a spus Stroe.
 
De asemenea, IMM-urile preconizeaza scumpiri in masa la alimentele si serviciile de larg consum. Lucru la care deja asistam.

Efectele Ordonantei 114 incep sa fie platite de romani. De la 1 martie s-au scumpit facturile la curent, ca urmare a taxei de 2% impusa de Guvern companiilor din energie

 
Scumpirea este justificata prin imposibilitatea companiilor de a achita taxa impusa prin OUG 114. Astfel, pentru a reusi sa achite darile catre stat, companiile din energie transfera costurile in facturile romanilor.
 
ANRE a publicat proiecte de ordin prin care se modifica tarifele de distributie - mai exact, acestea sunt majorate de la 1 martie cu peste 2,5%, pentru ca distribuitorii sa-si poata recupera de la consumatori taxa pe care sunt nevoiti sa o plateasca statului.
 
"Noile tarife pentru serviciul de distributie a energiei electrice conduc la suportarea de catre utilizatorii din aria in care operatorii presteaza serviciul de distributie a unor costuri pentru serviciul de distributie majorate conform cresterilor de tarife mentionate in proiectele de ordin. Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distributie concesionari necesare desfasurarii activitatii ca urmare a modificarii aparute in legislatia primara", arata ANRE.
 
Potrivit notei de fundamentare, ANRE arata ca, "avand in vedere cresterea valorii prognozate a costurilor rezultate din plata impozitelor, redeventelor, taxelor si varsamintelor asimilate, stabilite conform legislatiei in vigoare sau de catre autoritatile locale, cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizata in anul 2018 de la 0,1 % la 2%, consideram necesara efectuarea corectiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distributie si corectarea tarifelor de distributie valabile de la 1 martie 2019".
 
Tariful de distributie al E-Distributie Muntenia (care deserveste Bucurestiul, Ilfovul si Giurgiu) va creste de la 107,28 lei/MWh la 109,77 lei/MWh.

Telekom scumpeste tarifele la servicii

 
Majorarea preturilor de catre companiile din telecomunicatii era o miscare previzibila, din momentul in care Guvernul a adoptat OUG 114, care introduce o taxare suplimentara a acestor companii.
 
Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) si Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER) au anuntat inca de la ineputul anului masuri impotriva acestei Ordonante.
 
Potrivit AOMR, OUG 114 mareste taxele la un nivel care blocheaza dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si contravin cadrului europea.
 
Telekom Romania anunta ca, incepand cu 15 aprilie, va majora preturile abonamentelor din portofoliul fix si mobil, pentru clientii rezidentiali si de business. Compania afirma ca masura vine ca urmare a cresterii costurilor asociate furnizarii serviciilor de comunicatii.
 
Telekom a transmis un comunicat in care justifica scumpirile ce vor fi aplicate incepand cu data de 15 aprilie 2019.
 
"Toate eforturile Telekom Romania de consolidare a angajamentului companiei fata de piata locala se traduc prin investitii continue in retele si in dezvoltarea unor oferte comerciale inovatoare si relevante pentru clienti.
 
Insa, ca urmare a cresterii costurilor asociate furnizarii serviciilor de comunicatii, Telekom Romania este nevoita sa majoreze preturile abonamentelor din portofoliul fix si mobil, pentru clientii rezidentiali si de business, incepand cu 15 aprilie 2019", se arata in comunicat.
 

Telekom nu este prima companie de pe piata serviciilor de telecomunicatii care aplica scumpiri in acest an

 
Incepand de la 1 martie, au fost scumpite si unele dintre serviciile RCS&RDS.
 
"Digi | RCS & RDS a investit si continua sa investeasca in calitatea serviciilor pe care le ofera. In ultimii ani, am intampinat nevoile abonatilor nostri prin imbogatirea ofertei de servicii de comunicatii electronice fixe si mobile.
 
Pentru a raspunde nevoii continue de dezvoltare si de crestere a calitatii serviciilor pe care vi le furnizam, precum si pentru a reactiona la cresterea continua a costurilor pe care le suportam, suntem nevoiti sa ajustam tarifele. Astfel, de la 1 martie 2019, preturile anumitor servicii furnizate de Digi | RCS & RDS se vor modifica. Chiar si dupa aceste modificari, preturile serviciilor Digi vor continua sa fie foarte atractive", se arata in comunicatul Digi.
 

Gazele urmeaza sa se scumpeasca si ele, desi, teoretic, pretul lor este plafonat pentru urmatorii trei ani

 
ANRE va emite astfel de ordine, prin care taxa de 2% va fi suportata de consumatorii finali, si in cazul distribuitorilor de gaze naturale.
 
Guvernul a aprobat plafonarea pana in primavara lui 2022 a pretului de vanzare al gazelor naturale din productia interna de la producatori la furnizori, urmand sa se aplice plafoane diferite in functie de tipul de consumator final al acestor gaze, casnic sau industrial, a anuntat consilierul de stat Darius Valcov dupa sedinta de Guvern in care s-a adoptat OUG ce contine aceasta masura.
 
Astfel, in cazul gazelor destinate populatiei, plafonul va fi de 68 lei/MWh, asa cum prevedea si varianta initiala a proiectului de OUG. Pentru consumatorii industriali, plafonul va fi impus prin revenirea la un mix sau "cos" de gaze, compus din gaze din productia interna si gaze din import, specific perioadei de dinainte de liberalizarea pietei. 
 
"Pentru consumatorii industriali, plafonul de pret va fi un mix intre pretul pentru casnici, de 68 lei/MWh, pretul gazelor din import si costul inmagazinarii gazelor", a explicat Valcov.
 
Potrivit acestuia, statul nu va castiga in urma adoptarii acestei masuri, ci dimpotriva. "Vom avea un minus la bugetul de stat intre 1,5 si 2 miliarde lei, din cauza reducerii dividendelor incasate din profiturile producatorilor de gaze (statul controleaza Romgaz cu peste 70% din actiuni si detine peste 21% din actiunile OMV Petrom, principalii producatori – n,r,) si a incasarilor mai mici din impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din liberalizare", a adaugat consilierul premierului Viorica Dancila.
 
Totodata, va fi plafonat pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici, dupa cum a anuntat, tot pe 21 decembrie, consilierul de stat Darius Valcov. El a precizat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) va elabora o metodologie in acest sens, in luna ianuarie 2019.

Carburanti mai scumpi

De la 1 ianuarie 2019, benzina comercializata pe piata din Romania va contine 8% biocarburant, fata de 4,5% pana acum, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Parlament in aceasta toamna.
 
Acest lucru va duce la o scumpire la pompa de 7-10 bani pe litru, au declarat reprezentantii companiilor petroliere. Aceasta deoarece rafinariile vor fi obligate sa modifice reteta pentru fiecare tip de benzina.

Scumpirile la carburanti se reflecta intotdeauna si asupra pretului de la raft. Astfel, alimentele de larg consum vor inregistra si ele cresteri de pret in 2019.
 
Adrian Benta, specialist fiscal: ”Totdeauna o crestere de accize pentru carburanti ne va conduce la o crestere a preturilor de la raft, suportate tot de populatie".
 
Citeste aici despre efectele OUG 114 
 

Si alti contestatari ai taxei pe lacomie


Nu doar bancile si IMM-urile se opun initiativei legislative a Guvernului. Institutiile europene sunt si ele ostile Ordonantei 114.
 

Banca Centrala Europeana: Guvernul Romaniei nu ne-a consultat cu privire la taxa pe lacomie, desi era obligat prin tratatul UE sa o faca

 
Printr-o scrisoare, Banca Centrala Europeana (BCE) ii atrage atentia ministrului Eugen Teodorovici ca Guvernul Romaniei a incalcat legislatia europeana prin modul in care a impus taxa pe lacomie.

 "OUG 114/2018 nu a fost insotita de niciun studiu de impact, iar riscul ca adoptarea acesteia sa afecteze stabilitatea sistemului bancar nu poate fi exclus", spun oficialii BCE.
 
 

Presedintele Federatiei Bancare Europene avertizeaza Guvernul: Taxa pe lacomie va avea efecte negative

 
La doar o zi de cand Banca Centrala Europeana (BCE) i-a scris ministrului Eugen Teodorovici si i-a atras atentia ca Guvernul Romaniei a incalcat legislatia europeana prin modul in care a impus taxa pe lacomie, a venit randul presedintelui Federatiei Bancare Europene sa traga semnalul de alarma cu privire la impactul economic negativ pe care il va avea aceasta masura.
 
Oficialul european ii recomanda premierului de la Bucuresti sa discute cu reprezentantii comunitatii bancare inainte de aplicarea acestei masuri.
 
"As dori sa va prezint profunda ingrijorare cu privire la riscurile majore pentru stabilitatea sectorului bancar din Romania generate de Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018 privind introducerea unei taxe asupra activelor financiare ale bancilor si a altor trei legi tocmai trecute de Camera Deputatilor (privind limitarea ratei dobanzii, plafoanele privind rascumpararea creantelor cesionate si eliminarea caracterului executoriu al contractelor de imprumut), caracterul lor discriminatoriu si efectele negative pe care acestea le pot provoca economiei romanesti, in general", a transmis Oudea.
 

Nota de plata finala nu poate fi privita cu optimism, cel putin, nu de romanii obisnuiti


Sa recapitulam: Romanii vor plati mai mult in 2019 pentru serviciile telecom, pentru facturile la utilitati, pentru carburanti, tigari, alcool, alimente de larg consum, iar masurile luate de banci impotriva taxei pe lacomie ar putea insemna creditare mai dificila, scumpirea serviciilor bancare, anularea dobanzilor la depozite.

De asemenea, efectele OUG 114 vor grabi instalarea unei recesiuni economice, recesiune care inseamna deprecierea cursului, scaderea pietei imobiliare, distrugerea de locuri de munca, scumpirea finantarii, considera Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x