Utilitatile si creditele bancare, cauzele pentru care romanii ajung coplesiti de datorii
utilitaticreditedatoriikruk international
Plata utilitatilor, creditele bancare si ratele la creditele ipotecare sunt principalele motive pentru care romanii ajuns sa se simta complestiti de datorii, arata studiul "Atitudinea romanilor fata de datorii", realizat de TNS-CSOP la comanda companiei care colecteaza creante KRUK International.
Pentru 66% dintre romani plata utilitatilor este principalul motiv din cauza caruia au acumulat datorii. Urmeaza creditele la banca (54%) - 15% dintre romani sustin ca in 2011 au luat un credit pentru a-l acoperi pe cel vechi - si ratele ipotecare (45%). Alte motive identificate sunt leasingul pentru masina (31%), plata chiriei (27%) si imprumuturile luate de la cunoscuti (11%).
Profilul datornicului roman
Aproape patru din cinci romani (78%) afirma ca persoanele cele mai afectate de problema datoriilor sunt acelea care au o situatie financiara dificila, cauzata de pierderea locului de munca, scaderea salariului, reducerea veniturilor pe gospodarie, imbolnavire, accidente sau alte evenimente neprevazute. Alte persoane prinse in spirala datoriilor sunt cele care au luat credite fara sa aiba posibilitatea de a le achita, care si-au supraestimat posibilitatile sau care au sperat la imbunatatirea situatiei lor materiale.
Cum gestionam datoriile
Daca ar intra in spirala datoriilor, 63% dintre romani ar cauta un sfat pentru rezolvarea problemei la familie sau la partenerul de viata, iar 22% ar prefera sa se descurce pe cont propriu. Barbatii (24%) inclina mai degraba decat femeile (21%) spre varianta sa se descurce singuri, la fel si persoanele cu varste de peste 55 ani (29%).
Cei mai tineri (cu varste intre 18 si 34 ani) apeleaza mai degraba la sprijinul familiei (67%, fata de celelalte grupe de varsta). Aproape jumatate dintre respondenti cred ca cei aflati in datorii ar vrea sa le achite, insa nu gasesc o solutie pentru a face acest lucru. Daca ar avea chiar ei datorii excesive, 51% din respondenti ar incerca sa le plateasca cat mai curand posibil, cautand eventual surse alternative de bani. 23% ar cere ajutorul familiei, iar 17% ar incerca sa ia legatura cu creditorul sau cu o firma de colectare creante.