Unde au romanii datorii: Doi din trei au la banci, doi din cinci la rude
krukdatoriiromania polonia
Ca au luat bani de la banci si/sau de la rude, romanii s-au imprumutat in trecut de unde au putut pentru a sustine o economie care "duduia". Doi din trei romani au o datorie, iar in jumatate din cazuri aceasta depaseste 5.000 de lei.
Doua treimi au contractat datoria de la banci si 20% de la rude, potrivit unui studiu implementat de iVox si coordonat de catre antropologul Vintila Mihailescu, realizat la solicitarea KRUK Romania.
Cand vine vorba despre atitudinea fata de bani, 41% dintre romani declara ca acestia conteaza, dar numai cat sa aiba un trai decent.
21% spun ca e bine sa ai cat mai multi bani cu putinta si cine nu recunoaste acest fapt minte sau este ipocrit.
Peste o treime dintre respondeti au mentionat ca isi doresc sa aiba mai multi bani decat in prezent.
Intrebati daca marturiile unor persoane cu experienta despre greutatile financiare i-ar putea ajuta sa iasa din datorii, parerile romanilor sunt impartite in mod egal, intre „nimeni nu poate sti mai bine decat mine problemele mele” si ca „da, as putea afla niste sfaturi utile”.
Romania si Polonia sunt doua tari care au trecut prin nenumarate schimbari sociale si economice in ultimii 100 de ani.
Aceste evenimente au marcat profund comportamentul celor doua popoare fata de bani si datorii, considera Iwona Słomska, membru al Consiliului de Administratie al Grupului KRUK din Polonia, responsabila cu activitatile de Comunicare de Marketing, PR si HR.
„Cand vine vorba de datorii, romanii traiesc mai multe emotii decat polonezii, acestia avand o atitudine mai pragmatica. Grupul KRUK incearca sa studieze emotiile persoanelor din tarile in care este prezent, pentru a oferi solutii cat mai eficiente de rezolvare a datoriilor acestora”, a explicat Słomska.
In Romania, studiul a fost realizat online, in perioada 1-12 mai 2014, pe un numar total de 4.980 de respondenti.
Foto: Wikipedia.