Un nou soc pentru romanii cu datorii la banci: se intampla de la 1 aprilie, care sunt tipurile de credite vizate
rate la bancairccdobanzi bancare
De la 1 aprilie, ratele la banca se vor scumpi din nou, in cazul creditelor cu dobanda variabila calculata in functie de IRCC.
Indicele urmeaza sa creasca de luna viitoare la valoarea de 5,98%. Va fi cea de-a sasea crestere consecutiva a indicelui ce a inlocuit ROBOR pentru creditele contractate dupa luna mai a anului 2019.
Amintim ca IRCC este in prezent calculat la nivelul de 5,71%.
450.000 de romani urmeaza sa fie afectati de cresterea IRCC de la 1 aprilie.
Se complica viata romanilor cu rate la banci si dobanzi influentate de IRCC
Conform unor estimari, IRCC ar putea creste chiar peste pragul de 6%, caz in care situatia romanilor datori la banci s-ar complica mult mai mult, iar povara ratelor lunare va creste semnificativ.
„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o intarziere de 6 luni. Va fi probabil la varf la urmatoarea scadenta care incepe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu inseamna ca vor cobori dobanzile rapid la 1% asa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu ca nu ne dori'', a declarat dan Suciu la
Europa FM.
IRCC a avut o evolutie agresiva in ultimul an. Amintim ca, in ianuarie 2022, IRCC era doar 1,17%.
Intre timp, apele par sa se linisteasca pentru ROBOR. Indicele la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei, a scazut vineri la 6,87% de la 6,89%.
Desi ROBOR la trei luni se afla pe o tendinta de scadere in ultima perioada, este totusi inca la un nivel extrem de piperat comparativ cu cel inregistrat la inceputul lui 2022, cand era calculat la doar 3,02%.
Pentru a ne da seama de ceea ce inseamna scumpirea IRCC de la un an la altul, luam in calcul un credit in valoare de 250.000 de lei, contractat pe o perioada de 25 de ani. Debitorul achita in ianuarie 2022 o rata lunara de 1413 lei, care a urcat in ianuarie 2023 la 2134 lei.
Foto: pixabay.com