Un nou dus rece pentru romanii imprumutati la banci: anuntul de ultima ora al BNR
roborbnrrate la bancicreditedobanzi credite
In plin val inflationist, romanii care au de rambursat credite bancare, cu dobanzi variabile, primesc, la inceput de saptamana, o noua veste proasta, chiar de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Indicatorii principali in functie de care se calculeaza
ratele la credite, ating noi maxime ale ultimilor ani.
ROBOR consemneaza o crestere atat de puternica, pe care oamenii au mai resimtit-o in portofele ultima data in anul 2013.
Anuntul BNR de luni, privind ratele la credite
Conform Bancii Nationale, ROBOR la trei luni - in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - a crescut la 4,49%, fata de 4,39%, nivelul anterior. Din 1 august 2013 ROBOR nu a mai inregistrat o valoare atat de mare.
De asemenea, avem cresteri si pentru ROBOR la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila. Acesta a ajuns la 4,58%, fata de 4,48%. Astfel, s-a atins valoarea maxima din 5 august 2013.
Amintim ca ROBOR se ia in calcul pentru creditele contractate inainte de luna mai a anului 2019. Incepand cu luna mai a anului 2019, indice de referinta pentru calcularea creditelor de consum a devenit IRCC. Banca Nationala a Romaniei publica zilnic indicele de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare dintr-o anumita perioada (acest IRCC BNR). La finalul fiecarui trimestru, se determina o valoare actualizata a acestuia, care apoi este aplicata pentru urmatorul trimestru tuturor imprumuturilor cu dobanda variabila luate de romani.
Persoanele care au creditele de consum si ipotecare legate de IRCC inca nu simt cresterea ratelor, insa specialistii atrag atentia ca nici IRCC nu va fi scutit de scumpiri si ca urmeaza sa asistam si la o crestere a sa, dupa ce BNR a decis majorarea dobanzii cheie la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, incepand cu data de 10 februarie 2022, si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara, informeaza banca centrala.
Analistii asteapta noi interventii ale BNR pe piata, prin majorari mai agresive ale dobanzii de referinta, menita sa tina inflatia cat de cat sub control. Potrivit previziunilor economice, Banca Nationala a Romania prognozeaza o inflatie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an si de 9,6% la sfarsitul trimestrului IV din 2022.
"In continuare, in perioada urmatoare, dobanzile vor creste intr-un ritm accelerat. Pana si BNR a observat, ca si BCE si toate bancile, ca aceasta inflatie va sta cu noi multa vreme. Au gresit cand au estimat o crestere a inflatiei doar tranzitorie. La inflatie mare trebuie sa duci dobanzile in sus", e de parere analistul economic Dragos Cabat.