Un fost sef al ING Romania si al Bancii Tiriac a obtinut 330.000 de euro din vanzarea de arta romaneasca
licitatii artmarkvan der heijdenpicturi grigorescuhoria bernea
Licitatia Artmark a primei parti a colectiei de arta romaneasca a bancherului olandez Anthony van der Heijden a reprezentat un adevarat triumf al artei romanesti.
Cu toate acestea, bancherul considera ca arta romaneasca este inca subevaluata si, prin urmare, o investitie solida.
Artisti precum Grigorescu, Caltia, Bernea, Baba, Bancila si altii au dovedit valoarea lor ca investitie. Cu o rata de adjudecare de aproximativ 80%, licitatia colectiei de arta romaneasca a bancherului olandez a inregistrat o valoare totala de aproape 330.000 de euro.
Vanzarea a implicat numerosi pasi de licitare la lucrarile de referinta din colectie, inregistrand un record de autor in cazul artistului Marin Gherasim (
Drumul (
Poarta); 6.000 de euro).
Vedetele licitatiei au fost
Care cu provizii (23.000 de euro) si
Tarancuta (22.000 de euro) de Nicolae Grigorescu,
Coloana (22.000 de euro) si
Poiana Marului (12.000 de euro) de Horia Bernea, si seria de 5 lucrari de Stefan Caltia care au insumat 60.500 de euro.
"Ca orice colectionar in cautare de oportunitati, a trebuit sa lupt impotriva dorintei de a licita personal pentru o serie de picturi.
Nu ma pot plange. Am cumparat aceste lucrari pe parcursul mandatului meu de CEO al ING Romania si, mai tarziu, al Bancii Tiriac, in anii 1990 si inceputul anilor 2000, cand foarte putini oameni erau interesati de arta locala. Am avut un adevarat interes pentru scena de arta de aici si am vizitat multi artisti, cumparand cele mai bune lucrari direct de la ei.
Desi licitatia a fost un succes, cred cu tarie ca cea mai mare parte a artei romanesti este inca mult subevaluata", a declarat Van der Heijden.
Potrivit acestuia, unele estimari pentru artisti romani consacrati sunt inca la preturi la care cu greu ai putea cumpara, in alta parte, lucrari de inceput sau chiar afise.
"Intrucat Europa creste impreuna, preturile pentru arta romaneasca de prim rang se vor multiplica. Daca m-as fi aflat inca in perioada mea de colectionism, probabil ca as fi fost un cumparator la aceasta licitatie.
Dar, dupa ce am acumulat aceasta colectie in urma cu zece ani, am ajuns in punctul in care ar fi trebuit fie sa incep propriul meu muzeu, fie sa vand. Olanda, tara unde locuiesc acum, nu este locul cel mai potrivit pentru un muzeu al artei romanesti, astfel incat am simtit ca sosise timpul pentru ca aceasta colectie si capodoperele sale sa vina acasa.
Oamenii ma felicita pentru succesul acestei licitatii, dar valoarea vanzarilor si veniturile obtinute sunt simple numere. Nu le poti atarna pe un perete. Atat sotiei mele, cat si mie ne va fi cu siguranta dor de o parte dintre aceste picturi. Au reprezentat o parte din viata noastra.
Citeste si:
35 de ani de cand Amza Pellea traieste doar amintirile noastre
Cu toate acestea, mi-a placut sa vad ca Romania a manifestat un interes clar pentru propria sa arta. Acesta este singurul lucru care ma motiveaza sa-mi continuu planul de a scoate, ceva mai tarziu in acest an, la vanzare si cea de-a doua parte a colectiei mele, in care se regasesc cateva capodopere unice si preferinte personale de care, in acest moment, nu am putut sa ma despart cu usurinta", a mai spus bancherul.