UE ar putea impozita cifra de afaceri a companiilor din domeniul tehnologiilor digitale
impozitare cifra afaceriimpozitare companii itimpozite ue
Intre 15-16 septembrie 2017, ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, a participat la reuniunea informala a Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN).
Ministrii finantelor si cei ai economiei din Uniunea Europeana au dezbatut provocarile legate de impozitarea intreprinderilor in contextul economiei digitale.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice, Ionut Misa a semnat alaturi de ministrii de finante ai Frantei, Germaniei, Italiei si Spaniei documentul care solicita Comisiei Europene o solutie care sa duca la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generata in statele UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, in locul impozitului pe profit care se aplica acum. Ulterior, mai multe state membre s-au alaturat initiativei.
Vor fi continuate lucrarile pe acest subiect la nivelul ECOFIN in vederea adoptarii unor concluzii, in decembrie 2017, iar Comisia va pregati o propunere legislativa.
Alte teme importante de pe agenda reuniunii au vizat masurile necesare pentru aprofundarea Uniunii Economice si Monetare. Discutiile s-au axat pe posibilele solutii de maximizare a eficacitatii finantelor Uniunii Europene. Ministrii de finante au discutat si despre Uniunea pietelor de capital, in contextul noilor evolutii tehnologice IT in prestarea de servicii financiare, precum si despre Uniunea Vamala, prin prisma eficientei costurilor si sustenabilitatatii sistemelor IT.
De asemenea, Misa a avut o intalnire bilaterala cu vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisarul responsabil pentru moneda euro si dialogul social, precum si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital.
Ministrul roman a evidentiat cresterea economica de 5,6% din 2017, bazata pe consum si pe cresterea volumului productiei industriale cu 8% si scaderea ratei somajului si a reconfirmat angajamentul Romaniei de pastrare a deficitului bugetar in limitele de 3%, stabilite de Pactul de Stabilitate si Crestere.