Trasnaia taxei pe lacomie
taxa lacomiedeclaratii isarescuscadere robor
In cadrul conferintei de presa care a urmat deciziei de mentinere a dobanzii de politica monetara la 2,5%, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, s-a declarat derutat si confuzat de OUG care a introdus taxa pe lacomie.
"Principalul element de nemultumire este ca iei o asemenea masura - s-au mai luat in Europa, nu in toate tarile, in cateva - nu legat de ROBOR, acesta este o inovatie, s-a discutat cu industria.
Asa spune si Constitutia. Asa spun si legile Romaniei. Deci, discuti cu industria bancara. La sfarsit de an, in prag de Craciun, vii cu o bomba din asta, greu de inteles mai intai. Nu?
Deci, cred ca aceasta este principala nemultumire si eu cred ca domnul ministru de Finante va discuta cu industria in sfarsit, sa discute in clar cu ei. Au si nelamuriri, cum se aplica. Trebuie sa va spun ca avem si noi. Sunt parti din lege pe care cu greu le intelegem.
In mod normal, o asemenea ordonanta trebuia prezentata mai intai in Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala. Are impact. Si probabil ca vom solicita sa facem o discutie intr-o sedinta extraordinara a Comitetului", a declarat seful BNR.
Guvernatorul a adaugat ca, pana in prezent, nu a primit nicio invitatie oficiala din partea Ministerului de Finante pentru a discuta despre aceasta taxa, ci s-a solicitat BNR o analiza de impact dupa ce ordonanta a fost data, desi evaluarea trebuia facuta inainte.
In ceea ce priveste presiunile pe care BNR le-ar face asupra bancilor pentru a nu scadea ROBOR, guvernatorul BNR a negat.
In acelasi timp, el a explicat ca indicatorul nu scade ca urmare a introducerii taxei pe lacomie.
“ROBOR scade de vreo doua luni, nu exista o legatura. Ratele ROBOR pe termen foarte scurt sunt foarte sensibile la lichiditatea din piata.
Cele pe termene mai indelungate depind si de lichiditate si de evolutia dobanzilor pe termen mai scurt, dar depind si de perceptia analistilor, a bancilor.
Asta-vara, s-a conturat aceasta incredere ca inflatia va scadea, iar anticipatiile inflationiste au fost in scadere. Daca va uitati la evolutia ROBOR pe termene mai indelungate, veti vedea ca a inceput sa scada usor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legatura cu taxa”, a precizat Isarescu.