Traian Basescu: Romania este fragila, are nevoie de FMI
traian basescuromania fmiandrea schaechterchristine lagarde
Romania trebuie sa continue procesul de consolidare fiscala prin care trebuie marite veniturile obtinute la bugetul de stat, largita baza de impozitare si redusa drastic evaziunea fiscala. In prezent, economia subterana este estimata la aproape 30% din PIB, adica la aproape 40 miliarde euro anual.
Stabilitatea economica a Romaniei este fragila, iar un acord cu FMI, UE si Banca Mondiala este important pentru consolidarea increderii.
Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins ca Romania are nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), potrivit
Agerpres.
Basescu a avut vineri o discutie cu troica formata din FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.
Presedintele considera ca exista foarte multe motive pentru care Romania are nevoie de un acord cu cele trei entitati.
Stabilitatea macroeconomica din prezent este fragila si trebuie consolidata in parteneriat cu cele trei institutii.
Basescu a subliniat ca prima prioritate, asa cum a fost discutata cu FMI, este consolidarea fiscala.
Presedintele considera ca Romania trebuie sa iasa din zona de fragilitate si de puternica dependenta fata de zona euro.
De aceea, tara trebuie sa continue procesul de consolidare fiscala prin care trebuie marite veniturile obtinute la bugetul de stat, largita baza de impozitare si redusa drastic evaziunea fiscala.
In prezent, economia subterana este estimata la aproape 30% din PIB, adica la peste 40 miliarde euro anual.
Pentru a se ajunge la actuala stare de stabilitate au fost facute sacrificii enorme din partea populatiei, cu salarii reduse, cresteri de contributii la pensii, cresteri de TVA si disponibilizari masive din aparatul bugetar, a subliniat Basescu.
Au existat si sacrificii politice facute de guvernul de la acel moment condus de Emil Boc, a tinut sa aminteasca presedintele.
Al doilea mare obiectiv este legat de reformele structurale care trebuie sa vizeze domeniul sanatatii, justitia, absorbtia fondurilor europene si reducerea arieratelor.
Asa cum multi oameni de afaceri avertizeaza de cativa ani buni, companiile si institutiile aflate in subordinea statului continua sa ramana factori de blocaj in economie prin faptul ca nu-si platesc datorii de miliarde de euro.
O echipa a FMI, condusa de Andrea Schaechter, este in vizita in Romania in perioada 17 - 31 iulie, pentru negocieri privind urmatorul acord cu Romania. In perioada 15-16 iulie 2013, s-a aflat in Romania si directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.
Foto: Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania. Sursa: presidency.ro.