Tot mai multi romani nu isi mai platesc ratele la banci
creditedobanziplafonare dobanzibnrrestante creditedatorii banci
Desi cifrele oficiale raportate de banci arata ca un numar din ce in ce mai mare de oameni apeleaza la serviciile lor, se pare ca foarte multi nu reusesc sa isi respecte angajamentele luate. Numarul persoanelor fizice care nu isi mai achita ratele la banci este aproape de a atinge maximul ultimilor trei ani.
In luna septembrie, in statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) figurau 168.295 de restantiei persoane fizice, cu peste 9.000 mai multi decat in luna anterioara. Totodata, numarul este cel mai ridicat din februarie 2016 pana in prezent.
In acest context, BNR a anuntat recent masuri de limitare a creditarii persoanelor fizice, plafonand gradul maxim de indatorare la 40% pentru creditele in lei (atat pentru consum cat si ipotecare). Gradul de indatorare poate urca la 45% doar pentru creditele ipotecare contractate de beneficiari pentru prima locuinta.
Masura a fost luata, sustine BNR, pentru protejarea clientilor cu venituri reduse, in contextul trendului de crestere a dobanzilor pe piata monetara.
Aparent, se poate spune ca masura este buna, pentru ar micsora povara romanilor care au credite la banci sau la IFN-uri. O analiza a posibilelor efecte arata ca, de fapt, nu este deloc asa. Asta pentru ca exista riscul ca accesul la credite sa fie limitat si institutiile bancare sa introduca diverse comisioane de acordare a imprumuturilor.
Masura plafonarii creditelor ar putea duce la micsorarea pietei de finantare din Romania si la inflorirea camatariei, avertizeaza analistul financiar Dragos Nichifor.
Partea buna a acestei legi ar fi ca unele IFN-uri vor fi nevoite sa reduca atat de mult dobanzile incat nu vor mai dori sa finanteze, considera analistul financiar Dragos Nichifor.
"Partea buna pentru clienti este ca vor disparea acele situatii in care ei ajung sa plateasca dobanzi enorme, nestiind de la inceput in ce s-au bagat. Si atunci IFN-urile care au 40%-50% dobanda si iau in garantie locuinta clientului si acesta nu mai poate sa plateasca si ajunge sa fie executat, acelea sunt cazuri sociale grave si probabil ca aceasta lege ar micsora foarte mult cazurile respective.
Practic, ar fi protejati clientii cu profil slab, dar protectia de fapt ar veni prin limitarea excesiva a accesului lor la finantare. Pentru ca cei care se duc la IFN-uri sa se finanteze este clar ca nu sunt primiti de banci. Oricat de mici ar fi marjele la banci, ei nu primesc la finantare. Si ajung sa se duca la aceste IFN-uri cu dobanzi foarte mari, pentru ca este singurul loc in care reusesc sa se finanteze", a declarat Dragos Nichifor pentru Ziare.com.