Tot mai multi romani apeleaza la credite bancare
imprumutcredit scoreevaluare financiara
Numarul romanilor interesati de contractarea unui imprumut s-a aflat in crestere usoara in luna septembrie.
In ciuda situatiei financiare grele din punct de vedere economic, in urma crizei financiare, perioada in care activitatea de creditare in Romania a fost temperata, romanii inca lupta pentru contractarea unui imprumut, desi bancile sunt extrem de prudente si fixate pe un control total al costurilor.
Comparativ cu luna precedenta, numarul persoanelor interesate de contractarea unui imprumut a crescut usor in septembrie, iar numarul celor care si-au facut o evaluare financiara s-a majorat cu 1,74%, ajungand in prezent la 5.789 persoane, potrivit datelor furnizate de Efin.ro.
In aceeasi perioada, numarul calculelor efectuate s-a diminuat usor, cu 1,2%, ajungand la 17.184 de solicitari.
Pe baza instrumentului Credit Scoring, utilizat pentru a determina daca o persoana poate obtine finantare sub forma unui credit sau card de credit, din totalul celor aproape 6.000 de persoane, 52% au obtinut un rezultat favorabil, potrivit datelor publicat de Efin.ro.
In medie, o persoana face 2,97 aplicatii, pentru a intelege care sunt aspectele pe care trebuie sa le imbunatateasca, in principal veniturile si comportamentul de plata, pentru a putea avea acces la creditul dorit.
"Clientii au nevoie de bunuri de folosinta indelungata si de locuinte in continuare. Criteriile mai restrictive ale bancilor au redus volumul de credite acordate persoanelor fizice, nu cererea pentru aceste credite", a declarat Dragos Cabat, managing partner al portalului de specialitate.
Datele Credit Scoring arata ca cele mai dornice sa acceseze un imprumut sunt persoanele cu venituri nete cuprinse intre 750 si 1.500 de lei (39,7%). Din cele 2.299 de persoane cu un astfel de venit, care si-au calculat credit scoringul in septembrie, 1.143 indeplinesc criteriile de eligibilitate in vederea obtinerii unui imprumut (37,9%).