Tinerii si pensia, baba si mitraliera
tineripensiipensii privatecnpp
In Romania, cand tinerii se angajeaza devenind asigurati in sistemul de asigurari sociale, Casa Nationala de Pensii ii repartizeaza aleatoriu celor opt fonduri de pensii administrate privat, intrucat ei nu sunt interesati de fondurile de pensii private.
"In acest an, 80.000 de tineri au fost repartizati aleatoriu la unul din cele opt fonduri de pensii administrate privat", potrivit Ilenei Ciutan, presedinta Casei Nationale de Pensii Publice, citata de Agerpres.
Potrivit legii, tinerii au dreptul sa opteze pentru un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) la care sa le fie virate automat contributiile, dar multi dintre ei nu aleg nimic, astfel incat Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), care administreaza Registrul participantilor la fondurile de pe Pilonul II, ii repartizeaza aleatoriu.
In prezent, se vireaza contributii in 3,75 milioane de conturi individuale de pensii private (conturi active), dintr-un total de 6,2 milioane de persoane inregistrate in sistem, numarul de conturi active fiind in crestere cu 200.000 fata de inceputul anului, cand erau 3,55 milioane.
Numarul de pensionari este de 5,23 milioane, iar raportul dintre salariati si pensionari este de aproximativ unu la unu, chiar usor in favoarea salariatilor, potrivit presedintelui CNPP.
Datele Ministerului Muncii arata ca numarul de asigurati, care platesc CAS, este de 5,3 milioane, iar numarul de contracte active de munca este de peste 5,7 milioane.
Potrivit lui Ciutan, numarul salariatilor este mai mare decat cel comunicat de Institutul National de Statistica (INS), de 4,5 milioane, in conditiile in care INS tine cont doar de organizatiile cu mai mult de cinci salariati.