Tocmai te-a sunat un prieten apropiat care ti-a propus sa fii codebitor? Sigur, dorinta de a il ajuta este de inteles, insa inainte sa iei o decizie in acest sens trebuie sa intelegi foarte bine care sunt riscurile pe care ti le asumi. De asemenea, trebuie sa stii daca indeplinesti conditiile de eligibilitate pentru a ii putea fi codebitor.
Pentru inceput, trebuie sa intelegi foarte bine ce este acela un codebitor. Codebitorul este persoana care garanteaza rambursarea unui credit in cazul in care debitorul principal nu poate plati. In cazul in care acesta intarzie sau nu plateste ratele, responsabilitatea revine codebitorului. Practic, in calitate de codebitor, si tu vei fi la fel de responsabil pentru acel imprumut ca si debitorul principal. Mai exact, trebuie sa fii pregatit sa platesti intregul imprumut in cazul in care se ajunge intr-o situatie in care debitorul principal nu mai poate plati.
Mai trebuie sa stii ca un codebitor trebuie sa indeplineasca anumite conditii esentiale pentru a fi acceptat de o institutie financiara. In primul rand, codebitorul trebuie sa aiba venituri stabile si suficiente pentru a face fata nu doar obligatiilor sale, dar si pentru a acoperi datoria, in cazul in care debitorul principal nu poate plati. Un scor de credit bun indica responsabilitate financiara si capacitatea de a gestiona platile la timp. Institutiile financiare analizeaza acest scor pentru a evalua fiabilitatea codebitorului. In plus, codebitorul trebuie sa aiba active suficiente care pot fi utilizate drept garantie pentru imprumut.
Mai mult, codebitorul trebuie sa fie dispus sa isi asume legal responsabilitatea pentru achitarea datoriei, daca debitorul principal nu isi indeplineste obligatiile. Practic, codebitorul este responsabil in mod solidar cu debitorul principal pentru restituirea imprumutului. Potrivit OTP Bank, in cazul acumularii de restante, veniturile si bunurile codebitorului pot fi supuse executarii silite, la fel ca si cele ale debitorului principal. In caz de intarziere de peste 30 de zile, codebitorul si debitorul principal vor fi raportati la Biroul de Credit, afectand scorul lor de credit.
Daca vrei totusi sa fii codebitorul cuiva, asigura-te mai intai de toate ca intelegi pe deplin termenii si conditiile imprumutului, inclusiv sumele datorate si perioada de rambursare. Analizeaza capacitatea financiara a persoanei pentru care girezi. Verifica istoricul sau de plata si stabileste daca iti poti permite sa preiei datoriile sale in caz de neplata. Mai mult decat atat, consulta un avocat sau specialist inainte de a semna. Este important sa intelegi toate implicatiile legale si cum poti fi afectat in caz de default. De asemenea, asigura-te ca exista o comunicare clara cu persoana pentru care girezi. Stabileste un plan de actiune in cazul aparitiei problemelor financiare.
Citeste si: Secretul pe care nimeni nu ti-l spune: cum poti economisi mii de lei pe an ca angajat
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si