In Romania, sistemul de taxare si contributii sociale pentru angajati este adesea criticat pentru povara financiara pe care o impune mediului privat. Aceasta povara este resimtita de angajatorii care se vad nevoiti sa aloce resurse semnificative pentru a acoperi costurile salariale. Mai mult decat atat, la acest capitol, povara financiara pe care o suporta firmele care au angajati in Romania este mai mare decat cea a firmelor care activeaza in multe alte tari europene.
Pentru a intelege impactul acestor taxe, sa analizam un scenariu comun: un angajat dintr-o companie romaneasca castiga un salariu net de 5.000 de lei pentru 8 ore de munca pe zi. In contractul individual de munca al angajatului, salariul brut este insa de 8.548 de lei. De ce aceasta diferenta semnificativa? Este rezultatul sistemului de contributii sociale obligatorii.
Potrivit specialistilor de la eJobs, din acest salariu brut de 8.548 de lei, salariatul achita catre stat CAS-ul in valoare de 25% din suma totala (2.137 de lei in acest caz), CASS-ul in valoare de 10% din suma totala (855 de lei) si impozitul pe venit in valoare de 10% din suma ramasa dupa scaderea CAS-ului si CASS-ului (556 de lei in cazul prezentat de noi).
De asemenea, angajatorul mai este obligat sa achite si Contributia Asiguratorie pentru Munca (CAM), in valoare de 2.25% din valoarea totala, adica 192 de lei in acest caz. Acesti 192 de lei revin insa in exclusivitate angajatorului, ceea ce inseamna ca nu intra in salariul brut despre care vorbeam mai devreme. In aceste conditii, pentru a isi plati un angajat cu un salariu net de 5.000 de lei, o firma va plati in plus 3.548 de lei sub forma taxelor platite pentru angajat si 192 de lei pentru CAM.
Conform unui studiu realizat de Romanian Business Leaders, Romania are printre cele mai mari taxe pe veniturile din salarii din Europa. Un angajat roman care castiga 5.000 de lei net primeste doar 57,2% din salariul sau brut, mult sub media europeana de 64,9%. Aceasta reflecta povara fiscala semnificativa asupra salariilor in Romania comparativ cu alte tari europene.
Asadar, taxele si contributiile sociale ridicate au un impact semnificativ asupra mediului de afaceri din Romania. In primul rand, companiile trebuie sa aloce resurse semnificative pentru a acoperi costurile salariale, ceea ce reduce fondurile disponibile pentru investitii in dezvoltare, inovatie sau extindere. Apoi, costurile ridicate ale fortei de munca fac companiile romanesti mai putin competitive pe piata internationala, deoarece firmele din alte tari cu taxe mai mici pot oferi produse si servicii la preturi mai competitive.
In aceste conditii, unele firme pot evita angajarea de personal suplimentar sau chiar reduce numarul de angajati pentru a mentine costurile sub control, ceea ce afecteaza negativ piata muncii si contribuie la somaj. Mai mult decat atat, intreprinderile mici si start-up-urile sunt deosebit de afectate, deoarece acestea au resurse financiare limitate si nu pot suporta cu usurinta costurile ridicate asociate angajarii de personal.
Citeste si: Cum sa te faci remarcat in firma pentru care lucrezi?
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si