Multi dintre romanii care aleg sa isi gestioneze economiile cu o prudenta ceva mai ridicata ajung sa apeleze la depozitele oferite de banci. Ei se confrunta insa de ceva timp cu surprize neplacute din partea bancilor, care aleg sa scada constant dobanzile. Acest fenomen isi face simtita prezenta intr-o vreme in care institutiile financiare incearca sa atraga economiile populatiei, insa ofera in schimb randamente din ce in ce mai mici.
Recent, bancile din Romania au inceput sa reduca ratele dobanzilor la depozitele bancare, ceea ce afecteaza in mod direct veniturile persoanelor care isi pastreaza economiile in aceste produse financiare. Astfel, clientii care obisnuiau sa se bazeze pe dobanzi atractive pentru a-si creste economiile acum se confrunta cu o realitate nu foarte placuta, randamentele lor dovedindu-se a fi in scadere.
Spre exemplu, TBI Bank a scazut dobanzile la depozitele in lei cu valori cuprinse intre 0.10 si 0.45 puncte procentuale. Potrivit unei analize finzoom.ro, TBI Bank oferea pana recent o dobanda de 7.10% pentru depozitele in lei pe 12 luni. Incepand cu luna aprilie, dobanda a scazut la 6.85%. Chiar si asa, dobanzile oferite de cei de la TBI raman unele dintre cele mai mari de pe piata la aceasta ora.
Fenomenul este prezent insa si la alte banci. Potrivit analizei finzoom.ro, BCR a scazut, de asemenea, dobanda la depozitele in lei cu valori cuprinse intre 0.20 si 0.60 puncte procentuale. Pana nu in urma cu mult timp, BCR oferea o dobanda de 6.10% pentru un depozit in lei pe o perioada de 12 luni. Acum, dobanda pentru acelasi depozit a scazut la 5.60%.
Pe acelasi model, dobanzile pentru depozitele in lei au scazut si la First Bank cu valori cuprinse intre 0.10 si 0.30 puncte procentuale. Pentru produsul Depozit Star, First Bank oferea dupa 12 luni o dobanda de 6.20% pentru sume de pana la 40.000 de lei, 6.40% pentru sume cuprinse intre 40.001 si 120.000 de lei, respectiv de 6.50% pentru sume de peste 120.000 de lei. Acum, dobanzile au scazut pana la 5.90% pentru sume de pana la 40.000 de lei, 6.10% pentru sume cuprinse intre 40.001 si 120.000 de lei, respectiv de 6.20% pentru sume de peste 120.000 de lei.
Aceasta miscare a bancilor vine in contextul unor presiuni crescande asupra sectorului financiar, determinate de mai multi factori, precum ar fi politica monetara a Bancii Centrale Europene, care influenteaza direct dobanzile practicate de bancile comerciale. In plus, pandemia de COVID-19 si razboaiele din Ucraina si Fasia Gaza au generat o serie de provocari economice, iar bancile se straduiesc sa se adapteze la aceasta realitate in schimbare.
Citeste si: Cum sa castigi cat mai mult cand cumperi titluri de stat: trucuri de la consultantii financiari
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana
Ce inseamna cu adevarat un SUV bun? 5 mituri auto demontate
Ce masina ti se potriveste in functie de stilul tau de viata?
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona
Te-ar putea interesa si
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana