Multi dintre romanii care aleg sa isi gestioneze economiile cu o prudenta ceva mai ridicata ajung sa apeleze la depozitele oferite de banci. Ei se confrunta insa de ceva timp cu surprize neplacute din partea bancilor, care aleg sa scada constant dobanzile. Acest fenomen isi face simtita prezenta intr-o vreme in care institutiile financiare incearca sa atraga economiile populatiei, insa ofera in schimb randamente din ce in ce mai mici.
Recent, bancile din Romania au inceput sa reduca ratele dobanzilor la depozitele bancare, ceea ce afecteaza in mod direct veniturile persoanelor care isi pastreaza economiile in aceste produse financiare. Astfel, clientii care obisnuiau sa se bazeze pe dobanzi atractive pentru a-si creste economiile acum se confrunta cu o realitate nu foarte placuta, randamentele lor dovedindu-se a fi in scadere.
Spre exemplu, TBI Bank a scazut dobanzile la depozitele in lei cu valori cuprinse intre 0.10 si 0.45 puncte procentuale. Potrivit unei analize finzoom.ro, TBI Bank oferea pana recent o dobanda de 7.10% pentru depozitele in lei pe 12 luni. Incepand cu luna aprilie, dobanda a scazut la 6.85%. Chiar si asa, dobanzile oferite de cei de la TBI raman unele dintre cele mai mari de pe piata la aceasta ora.
Fenomenul este prezent insa si la alte banci. Potrivit analizei finzoom.ro, BCR a scazut, de asemenea, dobanda la depozitele in lei cu valori cuprinse intre 0.20 si 0.60 puncte procentuale. Pana nu in urma cu mult timp, BCR oferea o dobanda de 6.10% pentru un depozit in lei pe o perioada de 12 luni. Acum, dobanda pentru acelasi depozit a scazut la 5.60%.
Pe acelasi model, dobanzile pentru depozitele in lei au scazut si la First Bank cu valori cuprinse intre 0.10 si 0.30 puncte procentuale. Pentru produsul Depozit Star, First Bank oferea dupa 12 luni o dobanda de 6.20% pentru sume de pana la 40.000 de lei, 6.40% pentru sume cuprinse intre 40.001 si 120.000 de lei, respectiv de 6.50% pentru sume de peste 120.000 de lei. Acum, dobanzile au scazut pana la 5.90% pentru sume de pana la 40.000 de lei, 6.10% pentru sume cuprinse intre 40.001 si 120.000 de lei, respectiv de 6.20% pentru sume de peste 120.000 de lei.
Aceasta miscare a bancilor vine in contextul unor presiuni crescande asupra sectorului financiar, determinate de mai multi factori, precum ar fi politica monetara a Bancii Centrale Europene, care influenteaza direct dobanzile practicate de bancile comerciale. In plus, pandemia de COVID-19 si razboaiele din Ucraina si Fasia Gaza au generat o serie de provocari economice, iar bancile se straduiesc sa se adapteze la aceasta realitate in schimbare.
Citeste si: Cum sa castigi cat mai mult cand cumperi titluri de stat: trucuri de la consultantii financiari
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Pericol pentru clientii Bancii Transilvania? Banii dispar din conturi – ce trebuie sa faci acum!
Nu iti ajung banii sa-ti platesti facturile la apartament sau sa iei lemne de foc la tara? Statul iti trimite banii direct pe card, ca sa scapi de griji
Se prabuseste Leul dupa demisia presedintelui Romaniei? Banca Nationala, iesire in forta
LEADERSHIP. Trucul psihologic care face angajatii mai motivati fara bani in plus!
Partenerii nostri
Programul de lucru inegal - ce este si cum se stabileste
Fisa postului pentru inginer constructii civile, industriale si agricole
Salariul minim european, adoptat in Romania. Cum va fi stabilit?
Bani lipsa din casierie: Monografia contabila si ce sanctiuni risca societatea
Ordinea de stingere a obligatiilor fiscale: Iata procedura actualizata pentru achitarea datoriilor!
Te-ar putea interesa si