Surpriza: multi romani nu-si deschid cont la banca, de teama sa nu le fie urmariti banii
cardcont bancar
Cand ne gandim la relatia pe care o au romanii cu sistemul bancar in general, fara sa ne raportam la vreo institutie financiara anume, am putea avea tendinta sa credem ca aceasta este foarte dezvoltata si ca poate nu e om care sa nu fie client al vreunei banci. Dar nu este deloc asa.
In fapt, gradul de incluziune bancara in Romania este chiar redus. Doar 1 din 3 romani au card la vreo banca, spun specialistii de la FinZoom, care citeaza datele unui studiu prezentat de Mastercard (Indicele Platilor Digitale 2021).
Acestia sustin ca ne situam chiar mai rau decat alte tari din regiune. Concret, in Romania, peste 60% dintre adulti sunt nebancarizati. Acest procent e mai mare decat in alte state ce sunt, teoretic, cam la acelasi nivel economico-social si cu o istorie moderna cu multe nuante comune. De exemplu, cand ne referim la populatia bancarizata, avem urmatoarele pricente: 78% in Ungaria, 81% in Bulgaria si 86% in Croatia.
De ce nu vor romanii sa-si faca un cont la banca? Majoritatea se tem ca le vor fi urmarite veniturile si cheltuielile
Oricat ar suna de straniu, se pare ca in cadrul unui sondaj oamenii ce n-au conturi si carduri bancare au fost deosebit de sinceri si au spus ca motivul pentru care nu doresc astfel de servicii este acela al intimitatii financiare. Nu vor sa le fie "urmarite" veniturile sau cheltuielile.
In studiul "Sistemul bancar in perceptia romanilor: creditarea si incluziunea financiara a romanilor" realizat in luna iulie 2022 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) si comandat de Asociatia Romana a Bancilor, in topul motivelor invocate de catre cei care nu detin un cont bancar se situeaza dorinta de a nu fi urmarite veniturile/ cheltuielile, lipsa utilitatii unui cont, veniturile reduse si incasarea veniturilor in numerar", noteaza sursa citata.
La motivele prezentate mai sus, se adauga si rata de terminalizare in randul comerciantilor locali ajunsa la 32% in Romania, insa cu valori mai mici comparativ cu alte tari din regiune in care Indicele Platilor Digitale a fost realizat – in Bulgaria, rata de terminalizare se situeaza la 64%, in Ungaria la 47% si in Croatia la 44%. Dar si a lipsei terminalelor POS in zonele rurale, rata de acoperire a terminalelor POS in mediul urban se situeaza la 57%.
Totusi, spercialistii spun ca desi contextul este precum cel prezentat anterior, se observa o tendinta de trecere la cashless si contactless.
"Dar si accesul la plata cu cardul este mai dificil in Romania. Doar unul din 3 comercianti are POS, la jumatate fata de vecinii bulgari. Trebuie sa fie decizia fiecaruia ce foloseste: numarar sau card, nu sa fie obligat sa foloseasca numerar doar pentru ca nu poate plati cu cardul la magazin, piata sau la frizerie ..." transmite Irina Chitu, director
FinZoom.ro.
Foto: freepik.com