Surpriza ministrului Finantelor: imprumuturi de la romani, nu de la la Fondul Monetar International
obligatiuni romaniaobligatiuni persoane fiziceemisiuni titluri statimprumuturi romania
Potrivit ministrului Finantelor Publice, Florin Citu, cel putin in acest an, Romania nu va avea nevoie de imprumuturi de la FMI, pentru ca va atrage banii pentru necesarul de finantare pe pietele financiare si chiar de la cetatenii romani pe care-i va tenta cu o noua emisiune de titluri de stat.
In cadrul unei emisiuni la Digi24, Florin Citu a spus ca, anul acesta, Romania a reusit o premiera, fiind singura tara care nu face parte din zona euro, care are un deficit ce se va duce spre 7%, dar nu are nevoie de finantare de la o institutie financiara cum este FMI.
"Banii ii vom obtine de pe pietele financiare. Avem increderea finantatorilor privati. Am avut cea mai de succes emisiune de obligatiuni in perioada de criza, cu un interes de 13 miliarde de euro, din care am luat 3,3 miliarde.
In criza, ne-am imprumutat pe perioade lungi, de 15-20 de ani si, bineinteles, ne uitam in continuare sa ne finantam atat de pe piata interna.
Mai pregatesc o surpriza pentru romani in ceea ce priveste imprumuturile. Pe 1 iulie, cred ca emitem o emisiune in lei pentru romani.
Sunt ordine semnate de mine, dar birocratia are o inertie mai mare. Pentru persoanele fizice, scadentele vor fi pana la 5 ani.
Este un program mai flexibil. Inainte, puteai sa pui bani in acest program si nu puteai sa-i mai scoti 5 ani. Noi vom da si niste bonificatii, dar este un program prin care speram ca romanii, daca au incredere sa investeasca in acest Guvern, bani aceia vor fi folositi pentru investitii, pentru a reconstrui Romania. Va fi o dobanda buna, competitiva", a explicat ministrul.
Luna trecuta, Romania a atras 3,3 miliarde de euro de pe pietele externe de capital la costuri atractive in contextul propagarii pandemiei COVID-19.
Emisiunea de euroobligatiuni lansata pe 19 mai 2020 de Ministerul Finantelor Publice s-a bucurat de un interes exceptional din partea investitorilor.
Prin volumul impresionant al cererii, precum si prin volumul final al tranzactiei, a fost cea mai mare emisiune de euroobligatiuni lansata de un emitent suveran din zona non-euro si a doua cea mai mare din regiunea CEE.
De asemenea, tranzactia a reprezentat cel mai mare volum de finantare realizat de Romania intr-o singura zi si s-a bucurat de cea mai mare cerere inregistrata vreodata la o emisiune din partea investitorilor inainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar si la inchiderea tranzactiei cand nivelul cererii s-a mentinut la un nivel record, de 12 miliarde de euro.
Totodata, s-a realizat cea mai mare reducere a costului fata de nivelul initial lansat in piata, de 50 de puncte de baza.
Emisiunea a fost realizata in doua transe, din care 1,3 miliarde de euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% si o rata de dobanda de 2,750% pe an si 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% si o rata de dobanda de 3,624% pe an.