Superstitii investitionale: Cat adevar sta in spatele lor?
certinvestsuperstitii investitionalemarea criza
Investitorii experimentati stiu ca esenta investitiilor profitabile e data, in principal, de o analiza riguroasa, atat fundamentala, cat si tehnica. Cu toate acestea, exista unele superstitii despre investitii la care investitorii sunt atenti si pe care se bazeaza de multe ori in luarea deciziilor.
Razvan Rusu, director de investitii Certinvest, faca o analiza legata de cele mai frecvente superstitii legate de investitii si cat de mare incredere putem avea in ele.
“Superstitiile pe care le vom prezenta in continuare au luat nastere in Statele Unite ale Americii, iar unul dintre factorii care au permis crearea lor este faptul ca piata de actiuni americana este foarte mare, cu numerosi emitenti si actiuni tranzactionate, asa incat permite utilizarea unor algoritmi complecsi pentru identificarea unor tipare de evolutie a preturilor si randamentelor aduse de actiuni”, sustine Rusu.
Dincolo de superstitiile clasice legate de cifra 13, ziua de vineri 13 (la americani) sau marti 13 (la noi), exista si altele. Printre ele se numara efectul lunii octombrie: practic, analizand istoric, evolutia pietei actiunilor si mai ales momentul celor mai abrupte caderi de pe pietele bursiere, s-a creat impresia ca luna octombrie este una nefasta pentru investitiile in actiuni, fiind in principal o luna de scaderi.
La baza acestei credinte stau momentele de debut ale unora dintre cele mai serioase crize financiare: -criza din 1929-1933 - data de 24 octombrie 1929 a ramas in istorie drept "martea cea neagra", fiind ziua cand preturile actiunilor au scazut la inceputul sedintei bursiere cu 11%, intr-un iures de vanzare ce a antrenat volume foarte mari; -"lunea cea neagra", din 19 octombrie 1987, cand pietele bursiere globale au marcat scaderi consistente, ramanand ziua cu cea mai mare scadere a indicelui Dow Jones (-22,61%).
Luna octombrie a anului 1987 a adus scaderi pentru majoritatea pietelor bursiere europene (bursa din Marea Britanie a marcat o pierdere de -26,45%, iar cea spaniola si-a erodat profiturile cu -31%), asiatice (bursa din Hong Kong a pierdut 45,5%), nord-americane (bursa canadianã a cunoscut o scadere de -22,5%), australiene (-41,8%); criza financiara din 2007-2008 (ca un exemplu mai recent) - luna octombrie 2008 a fost una extrem de volatila pe pietele bursiere, in primele 10 zile ale lunii, indicele Dow Jones marcand o scadere de 22,11%. In Romania, indicele BET a inregistrat o cadere de 33,26% in decursul lunii octombrie 2008.
Foto: Compania.