Biroul de Credit este vazut adesea drept “o sperietoare” de datornici, multi dintre ei fiind constienti de faptul ca un istoric negativ ar putea face ca un viitor imprumut sa fie imposibil de obtinut. Tocmai din acest motiv, unii vor sa isi stearga datele din Biroul de Credit, ajungand chiar sa plateasca diversi intermediari pentru acest lucru. Doar ca asta inseamna uneori bani aruncati pe fereastra, fiind nimeni nu iti poate garanta ca iti va putea sterge datele din Biroul de Credit.
Inainte de toate insa, trebuie sa intelegem mai bine ce este Biroul de Credit. Este important de mentionat inca din capul locului ca nu vorbim despre o autoritate a statului, ci despre o entitate privata. Biroul de Credit este o institutie financiara din Romania care colecteaza, gestioneaza si furnizeaza informatii despre comportamentul financiar al persoanelor fizice si juridice. Scopul principal al Biroului de Credit este de a ajuta bancile si alte institutii financiare sa evalueze riscul de creditare al clientilor lor, oferindu-le informatii relevante despre istoricul creditelor, platilor si datoriilor acestora.
Biroul de Credit colecteaza date de la diverse institutii financiare, precum ar fi bancile, IFN-urile (institutiile financiare nebancare), companiile de leasing sau alte entitati care ofera credite sau servicii financiare. Spre exemplu, in Biroul de Credit ajung informatii cu privire la creditele acordate (tipul si suma creditului, data acordarii, durata acestuia) sau detalii referitoare la platile efectuate (regularitatea si istoricul platilor efectuate de catre debitori). De asemenea, Biroul de Credit strange informatii si despre datoriile neplatite - sumele restatante, intarzierile la plata si alte incidente de plata.
Toate aceste informatii sunt stocate intr-o baza de date centralizata, gestionata de Biroul de Credit. Datele sunt actualizate periodic pentru a reflecta situatia actuala a fiecarui debitor. Institutiile financiare pot accesa aceste date pentru a evalua solvabilitatea si istoricul de credit al clientilor lor atunci cand acestia solicita un credit nou, un card de credit, sau alte produse financiare.
Daca ai un istoric pozitiv, cu plati efectuate la timp si fara intarzieri, acest lucru va imbunatati scorul tau de credit si sansele de a obtine credite viitoare. In acelasi timp, daca ai intarzieri la plata, datorii neplatite sau alte probleme financiare, acestea vor fi inregistrate la Biroul de Credit si vor afecta negativ scorul tau de credit. Acest lucru poate reduce sansele de a obtine credite viitoare si poate determina institutiile financiare sa iti ofere conditii mai stricte sau dobanzi mai mari.
In primul si primul rand, potrivit specialistilor avocatnet.ro, stergerea din Biroul de Credit poate fi solicitata direct bancilor sau IFN-urilor. In acest caz, nu vei avea de platit nimic. In ultimii ani au aparut insa tot mai multe firme intermediare care promit stergerea datelor din Biroul de Credit in schimbul unei taxe deloc mici. Uneori acest lucru nu este insa posibil, neexistand nicio garantie privind stergerea acestor date.
Aceasta problema a fost abordata si de reprezentantii CSALB, care au transmis un semnal de alarma. „Asistam la un fenomen care este deja foarte pagubos pentru multi consumatori. Sunt pe piata cateva firme care promit radierea inregistrarii in Biroul de Credit, iar apoi se indreapta in instanta impotriva consumatorilor pentru recuperarea unor sume care, cel mai probabil, sunt acceptate de acestia prin contracte care prevad onorariile acestor intermediari", a spus Alexandru Paunescu, Presedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.
De asemenea, specialistii CSALB recomanda consumatorilor “sa se adreseze direct bancilor si IFN-urilor pentru solicitari care vizeaza Biroul de Credit si sa evite intermediarii care promit sau garanteaza succesul radierii acestor inregistrari”.
Datele din Biroul de Credit pot fi sterse numai atunci cand nu mai sunt necesare scopului pentru care au fost colectate sau cand datele au fost prelucrate ilegal. De asemenea, datele din Birou mai pot fi sterse atunci cand persoana vizata se opune prelucrarii si nu exista motive legitime care sa prevaleze.
De asemenea, consumatorii mai trebuie sa stie ca bancile si IFN-urile ar trebui sa ii anunte cu privire la transmiterea datelor la Biroul de Credit, in special atunci cand vorbim despre transmiterea unor date negative. Totodata, oricine poate solicita, direct la Biroul de Credit sau prin intermediul bancii la care a facut solicitarea sau a obtinut creditul, informatii despre datele sale personale inregistrate in baza de date a Biroului de Credit.
Citeste si: Poprirea pe salariu: cand e ilegal sa ti se ia bani de pe card, din salariu
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si