Statul roman continua imprumuturile de la cetatenii sai. Programul Tezaur merge mai departe si in iunie
titluri de stat iuniecumparare titluri de stattitluri tezaurdeficit bugetar romania
Pentru ca trebuie sa acopere deficitul bugetar afectat si de pandemie, statul roman emite, in continuare, obligatiuni destinate persoanelor fizice, concurand cu dobanzile bancare, aflate la niveluri infime.
Cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei arata ca
depozitele gospodariilor populatiei insumeaza 157,099 miliarde de lei, iar depozitele in valuta echivaleaza cu peste 109,418 miliarde de lei. exprimate in euro, aceste depozite s-au majorat cu 0,1%.
Citeste si:
Majoritatea europenilor se asteapta sa resimta impactul COVID-19 in situatia financiara personala
Prin urmare statul stie ca ai sai cetateni ar avea de unde sa-l imprumute.
"Titlurile de stat emise in cadrul programului Tezaur reprezinta, in continuare, o modalitate de economisire avantajoasa pentru populatie. De aceea, incurajez toate persoanele fizice care dispun de lichiditati sa beneficieze de avantajele acestui program si sa subscrie pentru titlurile Tezaur prin intermediul unitatilor Trezoreriei Statului sau ale Postei Romane," a declarat ministrul Finantelor, Alexandru Nazare.
Astfel, romanii pot subscrie, in perioada 7 iunie-28 iunie 2021, pentru trei noi emisiuni de titluri de stat cu scadente la 1, 3, si 5 ani si dobanzi anuale de 2,95%, 3,35% si 3,65%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.
Titlurile de stat pot fi cumparate:
- in perioada 7-27 iunie 2021, prin reteaua de oficii postale ale companiei Posta Romana, din mediul urban, iar, in perioada 7-26 iunie 2021, din oficiile postale din mediul rural;
- in perioada 7-28 iunie 2021, de la unitatile operative ale Trezoreriei Statului.
Sunt eligibile persoanele fizice care au implinit 18 ani la data efectuarii subscrierii. Nu exista un plafon pentru sumele care pot fi investite de persoanele fizice in cadrul acestor emisiuni.
Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate prin depunerea, in perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile si nu mai pot fi anulate.
Titlurile de stat sunt in forma dematerializata si au valoare nominala de 1 leu. Dobanda este platibila la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur pot fi transferabile si se pot rascumpara in avans.
In cazul decesului proprietarului titlurilor, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor, care prezinta documentele legale care le atesta aceasta calitate.