Statul austriac devine al doilea mare actionar la Volksbank
volksbankactionariatstataustriacapital
Guvernul austriac a intervenit pentru cea de-a treia oara din 2008 pentru salvarea Volksbank si devine cel de-al doilea actionar al bancii, cu 40% din actiuni, dupa o noua infuzie de capital, de 250 de milioane de euro.
Statul austriac impreuna cu actionarii Volksbank au ajuns la un acord privind viitorul Volksbank AG (OVAG). Primii pasi au fost deja facuti, prin vanzarea VBI si schimbarea relatiilor dintre OVAG si actionarii cooperative de credit.
Majorarea capitalului cu 480 mil. euro
Prin acordul de luni seara, se trece la etapa urmatoare: actionarii cooperative de credit, alaturi de statul austriac vor participa la majorarea capitalului OVAG cu 480 de milioane de euro, dupa reducerea acestuia cu 70% la 31 decembrie 2011. "Dupa trei ani dificili de remodelare a businessului, azi am creat o platforma pentru o dezvoltare sustenabila a Volksbank AG. Lichiditatea Volksbank AG s-a imbunatatit deja semnificativ dupa vanzarea VBI, iar prin majorarea deciza recent, situatia va fi si mai buna", a declarat Gerald Wenzel, directorul general la Volksbank AG.
Masuri ce urmeaza a fi implementate
Fuziunea dintre Volksbank AG si Investikredit bank va fi operata retroactiv, incepand cu 31 decembrie 2011. Noua entitate va functiona ca o centrala a cooperativelor de credit, preluand integral activele entitatilor subordonate. Este exclusa crearea unei entitati separate pentru activitatile non-core.
Reducerea capitalului prin reducerea numarului de actiuni aplicata de la 31 decembrie 2011 a fost aprobata de toti actionarii, inclusiv cei minoritari. Este vorba de DZ Bank, Ergo, RZB, Osterreivhischer Genossenschaftsberband si holdingul cooperativelor de credit.
Majorarea de capital va fi operata pentru a diminua efectele reducerii descrise la punctul anterior. OVAG va beneficia de o infuzie de 480 de milioane de euro. Statul austriac va achizitiona actiuni in valoare de 250 de milioane de euro, iar actionarii majoritari ai OVAG vor contribui cu 230 de milioane de euro. In urma majorarii de capital, cooperativele de credit regionale vor ramane actionari majoritari.
Garantie de 100 de milioane de euro din partea statului
Statul austriac va oferi o garantie in valoare de 100 de milioane de euro. Spezele pentru aceasta garantie reprezinta 10%. Ea va intra in vigoare dupa ce actionarii vor aproba modificarea statului Volksbank si tranformarea acesteia intr-o Verbundbank (cooperativa de credit urbana).
Raiffeisen Bank, unul din actionarii minoritari, s-a angajat ca va participa la orice masuri viitoare pentru imbunatatirea capitalizarii OVAG si va asista banca in demersurile pentru valorificarea partilor sociale. DZ Bank si Ergo, alti actionari minoritari, s-au angajat ca isi vor mentine expunerea pe OVAG, inclusiv in ceea ce priveste finantarea Volksbank Leasing si Volksbank Romania de catre DZ Bank. In plus, DZ Bank va prelua portofoliul Investikredint din Frankfurt, in valoare de 400 de milioane de euro.
Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a cerut bancilor europene sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilitatii unei banci) de 9% pana la mijlocul acestui an. Volksbank, care in 2011 nu a trecut testele de stres derulate la nivelul principalelor banci din UE, ar fi avut dificultati in a respecta noile cerinte ale EBA, in conditiile in care la finele lunii septembrie 2011 avea un indicator core Tier 1 de aproximativ 5,5%. Dupa finalizarea vanzarii Volksbank International, OeVAG ar urma sa ajunga la un indicator core Tier 1 de peste 6%.
Volksbank Romania este in Top 10
Volksbank a intrat pe piata din Romania in anul 2000. In prezent, este una din cele mai mari zece banci de pe piata locala, cu active de 4,7 miliarde de euro si o retea de 135 de unitati. Incepand din 2010, strategia bancii s-a modificat, iar Volksbank Romania este in curs de repozitionare ca banca universala.
Actionarii Volksbank Romania au majorat in ianuarie capitalul social al bancii cu 362,8 mnilioane lei (84 de milioane euro), de la 540 milioane lei la 903,15 milioane lei (peste 210 milioane euro), si au suplimentat fondurile proprii cu 136 de milioane euro, prin acordarea unor imprumuturi subordonate.
Incepand din octombrie 2011, controlul asupra Volksbank Romania a fost transferat catre un SPV (VBI Beteiligungs GmbH), in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Vanzarea Volksbank Romania si VB Leasing raman pe lista masurilor ce se doresc a fi implementate, insa aceasta va avea loc intr-un mod ce avantajeaza OVAG.