Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul de tara al Romaniei si perspectiva negativa
rating romaniarating s&pperspectiva romaniaratinguri romania
Agentia de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva negativa.
Potrivit Ministerului Finantelor, decizia agentiei de rating are la baza nivelul moderat al datoriei publice si al datoriei externe si convingerea ca guvernul care va fi numit dupa alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale si va continua sa ofere un sprijin fiscal amplu care sa incurajeze redresarea economica in 2021.
In opinia Standard & Poor’s, deciziile privind politica fiscala din ultimii ani reprezinta motivul erodarii sustenabilitatii finantelor publice in Romania. Pe de alta parte, agentia a remarcat efortul actualului guvern de a raspunde pandemiei COVID-19 prin adoptarea unui pachet de masuri fiscale si economice, a carei amploare a fost estimata la 3% din PIB, destinat protejarii companiilor si a locurilor de munca.
Standard & Poors anticipeaza o revenire a economiei incepand de anul viitor si o reluare a cresterii PIB cu 4% in anul 2021. De asemenea, agentia estimeaza ca economia Romaniei va reveni la nivelul din anul 2019 incepand cu 2022.
"Anuntul Standard & Poor's este o dovada in plus ca Guvernul actual a luat masurile necesare si corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei declansate de pandemia COVID-19, precum si pentru asigurarea unor finante publice sustenabile.
Prioritatile Ministerul Finantelor Publice, in perioada imediat urmatoare, raman implementarea masurilor de sprijin pentru diminuarea efectelor negative ale actualei crize sanitare fara precedent precum si adoptarea masurilor necesare pentru relansarea rapida a economiei Romaniei", a declarat Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
Agentia considera ca factorii principali care ar putea contribui la imbunatatirea perspectivei sunt asigurarea de catre viitorul guvern a unei consolidari fiscale reale, care sa conduca la stabilizarea finantelor publice si a pozitiei externe a Romaniei.