Standard & Poor's a reconfirmat perspectiva stabila a Romaniei dar prevede incetinirea economiei
rating romaniaperspectiva romaniastandard and poorspib romania
Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva stabila.
"Decizia agentiei de rating S&P de a mentine perspectiva stabila a Romaniei este una corecta, care recunoaste si confirma realitatea economica actuala a Romaniei.
Aceasta decizie reflecta atat disponibilitatea Guvernului Romaniei pentru dialog cat si viabilitatea masurilor fiscal bugetare adoptate", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
Imbunatatirea rating-ului de tara ar putea fi luata in considerare in contextul in care agentia evalueaza ca se inregistreaza progrese in ceea ce priveste stabilitatea cadrului institutional si in consolidarea bugetara, plasarea ferma a datoriei publice pe o traiectorie descendenta, precum si in consolidarea cadrului de guvernanta.
Agentia estimeaza ca economia Romaniei va incetini mai mult in 2019, la 3,5%, din cauza cererii externe mai reduse si a investitiilor private mai slabe.
S&P considera ca riscurile la adresa perspectivei de crestere a Romaniei se inrautatesc. Pentru 2018, S&P estimeaza ca ritmul de crestere a PIB a incetinit la 4,1%, de la nivelul 7%, in 2017.
Desi in Romania cresterea medie a PIB per capita depaseste nivelul altor state cu acelasi rating, S&P se asteapta la o moderare a cresterii catre un nivel mai sustenabil de 3% anual, in perioada 2020 - 2022.
Daca schimbarea politicilor nu va fi rapida sau va fi insuficienta, S&P crede ca taxele nou introduse ar putea provoca intarzieri ale investitiilor.
Agentia atrage atentia asupra cresterii presiunilor fiscale, care vor persista in absenta masurilor corective.
Potrivit agentiei, credibilitatea Bancii Nationale a Romaniei ramane ridicata si asteptatele amendamente aduse taxei bancare vor asigura probabil eficienta politicilor sale.
S&P anticipeaza ca deficitul guvernamental va sporit la 3,3%, in 2019, si la 3,5%, in 2020, ca urmare a incetinirii economiei si cheltuielilor guvernamentale, pe fondul pregatirii alegerilor prezidentiale din 2019 si al celor parlamentare din 2020.