Stakeholder la BVB
actionari bvbprofit bvbrezultate bvblistari bvbperformante bvb
In prima jumatate din acest an, Grupul Bursa de Valori Bucuresti a realizat un profit net consolidat de 3,87 milioane de lei, in comparatie cu 6,99 milioane de lei, intre lunile ianuarie-iunie 2018, deci, o scadere de 45%.
Ca si acum un an, si la jumatatea lui 2019, profitul a fost obtinut in proportie de 73% din segmentul de tranzactionare al Grupului. Grupul a consemnat o scadere cu 62% a profitului operational consolidat in prima jumatate a anului 2019 pana la 2,57 milioane de lei, de la 6,81 milioane de lei.
Principala cauza a scaderii profiturilor este "diminuarea drastica a valorii ofertelor derulate pe piata principala de actiuni si obligatiuni". Profitul atribuibil actionarilor societatii mama a fost de 3,60 milioane de lei, fata de 6,74 milioane de lei, in primul semestru din 2018.
BVB se lauda ca a incheiat prima jumatate din an cu indicii pe plus: BET, cu aproape 20%, BET - Total Return, cu aproape 30%. Bravo ei, BVB recunoaste ca "aceasta crestere accelerata a aparut si ca urmare a unui efect de baza pentru ca piata era foarte jos la finalul anului trecut".
Activitatea de tranzactionare pentru toate pietele, inclusiv oferte, a scazut cu 25%, in primele sase luni din 2019, comparativ perioada similara din 2018, de la 7,46 miliarde de lei, la 5,60 miliarde.
Potrivit BVB, scaderea provine, "in cea mai mare masura, din diminuarea drastica a valorii ofertelor derulate pe piata principala de actiuni si obligatiuni, atat a ofertelor publice initiale dar mai ales a ofertelor publice secundare, de la 2.373 milioane de lei, in S1 2018, la 57 milioane de lei, in S1 2019".
"Lipsa ofertelor a fost puternic influentata de perceptia investitorilor asupra modificarilor cadrului legislativ din Romania, cu impact
direct in piata de capital", a scris BVB, in Raportul pentru primul semestru.
Cu alte cuvinte, BVB este dependenta de listarea companiilor, in principal a celor detinute de stat, intrucat multe dintre cele private poate nu stiu ca se pot finanta prin venirea la bursa, poate nu sunt interesate sau poate nu sunt interesante pentru investitori.
Tot datorita companiilor de stat bursa de la noi a obtinut, in ultimii ani, recunoasterea pentru piata de capital unde se platesc cele mai mari dividende (din punct de vedere procentual) din lume si de aceea a tot crescut BET-TR, indicele sau care include si dividendele.
Cu toate acestea, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor, numarul conturilor de tranzactionare la BVB, era, in primul trimestru din acest an, de 53.940, in scadere cu 11% fata de primele trei luni din 2018.
Numarul de investitori ar putea fi si mai mic, daca este luata in calcul posibilitatea ca un investitor sa aiba conturi deschise la mai multe case de brokeraj.
In acelasi timp, datele Autoritatii de Supraveghere Financiara arata ca numarul de conturi active, cele care au facut minimum o tranzactie in ultimele sase luni, era, la 31 martie 2019, de 15.730, in scadere cu 5,4%, in comparatie cu aceeasi perioada de timp din 2018. Acesta este cel mai mic numar de investitorilor, din 2017 incoace.
In primavara acestui an, cu prilejul Global Money Week, Adrian Tanase, directorul general al BVB, spunea ca tinerii ar trebui sa economiseasca in valori mobiliare, inca de la finalizarea studiilor, de cand devin forta de munca.
La randul sau, Lucian Anghel, presedintele BVB, declara ca trebuie sa ii aduca la aceeasi masa pe toti... stakeholderii interesati de dezvoltarea pietei de capital si sa fie creata o noua strategie.
Domnul Anghel amintea ca, in general, romanii nu sunt educati financiar, pentru ca, in Romania, invatam in scoala cantitatea de precipitatii din Sahara, cate sotii a avut Henric al V-lea, dar mai putin sa ne gestionam proprii bani sau sa rezolvam probleme financiare.
"Cea mai buna investitie pe care o puteti face in voi este educatia financiara. Nici nu stiti cat de mult inseamna sa fii destept financiar.
Invatam in scoala cantitatea de precipitatii din Sahara, poate cate sotii a avut Henric al V-lea, dar mai putin sa ne gestionam proprii bani sau sa rezolvam probleme financiare.
In viata, vom avea foarte multe probleme financiare pe care va trebui sa le rezolvam. Daca nu stim sa le rezolvam, ne va costa foarte mult", a spus Anghel.
In conditiile in care este dependenta de listarile companiilor de stat si, in loc sa-i atraga pe romani - tineri si mai putin tineri - numarul celor care isi risca banii pe piata de capital de la Bucuresti scade, cat de desteapta financiar mai este BVB?
Poate ca, in primul rand, in ciuda asa-zisului limbaj de specialitate, liderii BVB nu ar mai trebui sa foloseasca termeni pretiosi, cat timp exista echivalente.
Altminteri, cand va auzi de stakeholder, cine stie cum va traduce omul ala needucat financiar cei doi termeni din limba engleza care, impreuna, alcatuiesc termenul tradus ca fiind actionar...