Split TVA se clatina
split tvacerere de derogareceguvernantii romaniinfringement
Guvernul a trimis, pana la urma, la Comisia Europeana, o cerere de derogare a SPLIT TVA de la directiva UE privind sistemul comun de TVA.
Iata ca guvernantii nu pot face chiar tot ce vor, atata vreme cat suntem membri in Uniunea Europeana. Misteriosul si lipsitul de logica mecanism Split TVA, este deocamdata in suspensie. Ministrul Finantelor, a trimis Split TVA-ul romanesc la Comisia Europeana (CE), pentru a primi girul Comisiei. De ce? Pentru ca a inteles, in sfarsit, ca este vorba de o derogare a Split TVA de la directiva UE privind sistemul comun de TVA.
Am aflat aceste lucruri din articolul “Surpriza: Split TVA, sub semnul intrebarii – Guvernul a fost nevoit sa ceara derogare de la Bruxelles, Comisia Europeana se gandeste daca accepta sau respinge noul sistem”, Marius Oncu, Ovidiu Barbulescu, 12.02.2018, PROFIT.ro
Scurta istorie a Split TVA-ului
- mecanismul Split TVA a fost criticat de toti contabilii romani care stiu carte. Ei au aratat ca, practic, este imposibil de aplicat si ca le va face o viata de iad, fara a rezolva problema pe care guvernantii spuneau ca o urmaresc: combaterea evaziunii fiscale;
- Split TVA a intrat in vigoare si de la 1 octombrie 2017, 300 de firme s-au oferit, optional ,cobai.
- de la 1 ianuarie Split TVA se aplica pentru firmele aflate in insolventa si cele cu datorii la stat;
- Comisarul european Pierre Moscovici a cerut explicit ca documentatia Split TVA sa fie trimisa la Comisia Europeana, sustinand atunci ( 27 octombrie 2017) ca “ Este intotdeauna mai bine sa previi decat sa tratezi”. Adica ? La vremea respectiva Pierre Moscovici a spus : "Comisia este in contact cu autoritatile romane referitor la planurile acestora privind plata defalcata a TVA. In cazul in care autoritatile romane doresc sa verifice daca aceasta masura ar necesita o derogare formala de la Directiva TVA, suntem gata sa facem o analiza.
Scopul acestei analize este de a asigura ca noua legislatie este conforma cu cea a UE inainte de a intra in vigoare, decat sa descoperi ulterior ca este o problema.”
- in cazul in care se aplica legea fara consultarea CE, ar fi urmat o analiza a CE asupra conformarii Split TVA la legislatia UE. Daca s-ar fi gasit nereguli s-ar fi aplicat costisitoarea procedura de infringement – apelul la Curtea Europeana de Justitie si plata unei amenzi mari.
- potrivit autorilor articolului “ Comisia trebuie sa verifice daca mecanismul de split TVA respecta principiile generale de drept in ce priveste proportionalitatea si securitatea juridica.”
Ce au zis pana acum guvernantii romani ?
- modelul romanesc Split TVA nu incalca directivele europene in materie de plata TVA, asa incat nu trebuie trimis la Comisie , pentru derogare;
- oficialii europeni nu sunt suficient de bine informati despre mecanismul romanesc de plata a TVA-ului.
- cand au stabilit mecanismul romanesc, expertii nostri au colaborat cu specialistii de la delegatia permanenta a CE la Bucuresti.
Ce se va intampla in continuare ?
- CE analizeaza solicitarea de derogare
- dupa ce va avea datele necesare, va informa statele membre ale UE despre solicitarea de derogare;
- va pregati o propunere fie de acceptare a derogarii, fie de respingere a cererii de derogare ;
- de la primirea cererii de derogare CE are la dispozitie 8 luni pentru a da o solutie;
- solicitantul Romania va trebui sa justifice ca masura propusa este benefica pentru combaterea evaziunii pe TVA si ca introduce simplificari pentru mediul de afaceri.
Sa asteptam deznodamantul acestui proces!