Bancile comerciale din Romania se asteapta la un an 2021 destul de dificil, multe dintre acestea sustinand ca se asteapta sa fie puse in situatia de a inaspri conditiile de creditare pentru IMM-uri si credite ipotecare. Potrivit unui sondaj realizat chiar de BNR, nu mai putin de 30% dintre bancile comerciale din tara noastra apreciaza ca riscul de credit pentru IMM s-a majorat. Acelasi sondaj a ajuns la concluzia ca cele mai semnificative scaderi in cuantumul scoringului ar urma sa fie operate pentru firmele cu coduri CAEN de comert si imobiliare.
Nu sunt insa singurele semne negre cu care vine noul an, atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana lucrandu-se la aceasta ora la inasprirea standardelor de creditare in contextul perioadei dificile provocate de pandemia de coronavirus.
Rezultatul acestui sondaj vine la numai cateva zile dupa ce conducerea Bancii Nationale a anuntat bancile comerciale ca trebuie sa isi ajusteze scoringul pentru persoanele fizice pana cel tarziu in data de 20 decembrie. Totodata, prin intermediul unei scrisori, specialistii BNR recomandau bancilor comerciale sa reduca coeficientul de acceptare al dividendelor si veniturilor din chirii in calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit.
Aceste recomandari vin dupa ce analistii BNR au ajuns la concluzia ca actuala criza provocata de pandemia de coronavirus va afecta in 2021 atat profiturile companiilor, cat si piata imobiliara. Daca vor fi implementate, asemenea schimbari nu vor face nimic altceva in afara de a inaspri procesul de accesare al imprumuturilor bancare. BNR isi doreste insa ca prin aceste recomandari sa protejeze sistemul bancar romanesc de o eventuala crestere prea mare a nivelului de credite neperformante.
Revenind la sondajul realizat de Banca Nationala in randul bancilor comerciale prezente in Romania, nu mai putin de 18% dintre acestea sustin ca sunt hotarate sa inaspreasca pana la sfarsitul acestui an conditiile de creditare pentru IMM. De asemenea, cele mai multe dintre banci considera ca valoarea LTV va continua sa scada in continuare, chiar si dupa ce a scazut de la 74% la 71%. In aceste conditii, putem vorbi despre scaderea acestui indicator si pe viitor, ceea ce inseamna ca valoarea avansului pentru un imobil ar urma sa creasca la 35% sau chiar peste acest nivel.
Uitandu-ne la ceea ce s-a intamplat in trimestrul al III-lea, pe fondul intensificarii crizei sanitare la nivel national, putem vedea ca toate institutiile de credit participante la sondajul BNR au mentinut relativ constante standardele de creditare aferente companiilor nefinanciare. In conditiile in care in aceste vremuri exista o nevoie sporita de lichiditate, aceasta masura nu poate fi considerata decat benefica. Potrivit sondajului realizat de BNR, asteptarile pentru ultimul trimestru al anului sunt mixte.
Indreptandu-ne acum atentia catre creditele imobiliare destinate populatiei, aproape jumatate dintre bancile comerciale care au participat la sondajul Bancii Nationale estimeaza mentinerea constanta a standardelor de creditare. Cealalta jumatate a bancilor iau in calcul fie o relaxare, fie o inasprire a acestora. In ceea ce priveste creditele de consum in schimb, peste 80% dintre bancile participante la sondaj au estimat ca actualele conditii de creditare vor fi pastrate si in perioada urmatoare.
In schimb, in cazul creditelor acordate companiilor nefinanciare, o buna parte dintre bancile comerciale din tara noastra estimeaza inasprirea intr-o anumita masura a standardelor de creditare. Mai exact, doar 18% dintre banci iau in calcul o eventuala relaxare a acestor standarde.
Citeste si: Strategii Amazon gandesc asemenea unui Jules Verne contemporan
Ultimele NOUTATI
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Cum sa platesti facturi mai mici la caldura in iarna lui 2024, daca ai centrala termica pe gaz: trucul instalatorilor
ZONE ECONOMICE SPECIALE IN INDIA: CATALIZATORI PENTRU CRESTEREA ECONOMICA SI COMPETITIVITATEA GLOBALA
Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!
In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa
Partenerii nostri
OBLIGATIILE angajatorilor referitoare la medicina muncii - dar ce obligatii au salariatii?
Incadrarea deplasarii salariatului. Se stabileste in functie de motivul deplasarii?
Se MAJOREAZA pensiilor, de la 1 ianuarie 2025! Valoarea Punctului de Referinta creste cu 12,1%
TOP 10 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!
Cum scoatem din evidenta imobilizarile necorporale: Tratament fiscal-contabil si studii de caz
Colectarea creantelor fiscale: ANAF propune 23 de noi formulare si elimina 5
Ajutoare de urgenta de aproape 1,8 milioane de lei, aprobate de Guvern. Vezi cine beneficiaza
Pontaj electronic pentru salariati, fara riscuri GDPR: Cum te asiguri ca respecti legislatia